Klik venligst
ÖDESHÖG 2022-5-7 KL. 15:59

Senaste nytt om Rökstenen

Av Mia Karlsvärd

RÖK Rökstenen må vara gammal men den väcker fortfarande stort intresse och nya rön gör den högaktuell. Det är professor Per Holmberg som varit med och gjort nya upptäckter och nyligen var han på plats vid huvudpersonen i Rök och föreläste om nyheterna.

Senaste nytt om Rökstenen
Systrarna Aldén, födda och uppvuxna i Rök, kom och lyssnade på Per Holmberg när han pratade om Rökstenen. Foto: Mia Karlsvärd

Per Holmberg är professor i svenska språket vid Göteborgs universitet. För tillfället har han dock en gästprofessur om Tage Danielsson vid Linköpings universitet. För en tid sedan avslutade han, tillsammans med sina kollegor, ett längre projekt om Rökstenen.
–Det är egentligen två nya saker som har framkommit och det är väldigt spännande, säger han.

En gammal isländsk dikt om en frågetävling mellan asaguden Oden och den vise jätten Vartrudner visar sig innehålla ledtrådar till Rökstenen, som berör samma tema.
–Det är solens ritt över himlen och det vargmonster som hotar solen, säger Per Holmberg.
Det är den ena av de nya upptäckterna. Den andra handlar om själva sättet att rista runorna. Vid en första anblick kan det te sig att de ristats lite huller om buller.
–Men tar man fasta på solgåtorna ser man att de är ristade som solens bana under två dygn, förklarar professorn.

Egentligen skulle Rökstenen behöva vridas 90 grader, med sin högsta del riktad mot Omberg i väster.
–Så som andra runstenar är placerade mellan Alvastra och Skänninge.
Då skulle det bli mera tydligt hur ristningarna är kopplade till solens bana.
Per Holmberg var på plats vid Rökstenen nyligen för att på plats föreläsa om sina upptäckter. Det kom mycket folk för att lyssna i kvällssolen och det blev många frågor.
–Det blev som ett vetenskapligt seminarium. Jag tror att många som bor i trakten har gått och funderat på sin sten.

Några av dessa är tre systrar Aldèn, varav en är gift till Joelsson, som var med och lyssnade till professorn. De har vuxit upp i Rök och det var bland annat deras pappa och farfar som var med och flyttade stenen på 30-talet till den plats där den står nu.
–Och nu är det jättespännande att få lyssna på det här. Den här tolkningen är helt annorlunda mot vad vi fick lära oss, säger Ulla Joelsson.
–Fascinerande att asatron är så tydlig i det som står på stenen, fortsätter Ulla.
–Och det var väldigt roligt att få stå vid stenen och berätta och det blev så enkelt att förklara när man var på plats, säger Per Holmberg.
–Det var senaste nytt om Rökstenen, säger han.

SARA ANDERBERGDet avslöjas nya, spännande rön om Rökstenen. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU