Klik venligst
ÖDESHÖG 2021-11-7 KL. 21:08

Oscarsson (KD) tror inte starka stödet beror på tradition: ”Förtroende för det man konkret gör”

Av Anton Rimstedt

ÖDESHÖG. Med ett år kvar till valet sitter Östgötatidningen under hösten ner med några av våra kommuners främsta politiska företrädare. Turen har nu kommit till Annicki Oscarsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Ödeshög. Att i första hand undvika att kommunen krymper, och i andra hand försöka få den att växa, har länge varit i fokus för det kristdemokratiska kommunalrådet.

Oscarsson (KD) tror inte starka stödet beror på tradition: ”Förtroende för det man konkret gör”
Annicki Oscarsson (KD) utanför kommunens lokaler i centrala Ödeshög. Foto: Anton Rimstedt.

Precis som när vi träffade Annicki Oscarssons kommunstyrelsenordförandekollega i Boxholm, Claes Sjökvist (S), i början av den här artikelserien så kommer snabbt samtalet in på den lilla kommunens utmaning med befolkningstillväxten. Annicki Oscarsson beskriver Ödeshögs demografiska situation i positiva ordalag, men samtidigt är det tydligt att det är något som kommunledningen ständigt har i bakhuvudet.

– Vi har jobbat väldigt mycket vad gäller långsiktig planering kring bostäder. 2014 hade det inte byggts i Ödeshög på 20 år, sen dess har vi planlagt mycket mark och förberett oss, och nu har vi sålt en hel del tomter i bland annat Hästholmen. Flera privata aktörer har sålt tomter utmed Vättern också. Vi själva har flera områden på gång, säger Annicki Oscarsson (KD) när vi träffar henne på kontoret i Ödeshög.

Rent statistiskt så har Ödeshög stått och stampat lite de senaste åren vad gäller befolkningstillväxten, men Annicki Oscarsson är då snabb med att påpeka att sedan 2014 har kommunen ökat lite varje år. Och varje liten ökning är viktig för en sån kommun som Ödeshög, menar det kristdemokratiska kommunalrådet.
– Det här är ett viktigt långsiktigt arbete för att få Ödeshög att växa, eller inte krympa, för att vi ska fortsätta att också i framtiden vara en kommun. För att vi ska behålla service här så behöver kommunen växa, framför allt så får inte kommunen minska.

Men med inflyttningar kommer också ytterligare utmaningar för en liten kommun, nya invånare ska få plats på alla sätt inom den offentliga servicen.
– När fler barnfamiljer flyttar hit så ställer det också höga krav på att vi har platser i förskola och skola. Vi har startat upp arbetet för att inom kommande år se till att vi får bättre skollokaler, vilket är stora investeringar för kommunen, säger Annicki Oscarsson och lägger till, angående kommunbefolkningen:
– Ödeshög är speciellt på det sättet att vi har hälften av vår befolkning på landsbygden, och vi har växt mycket just på landsbygden. Många vill bo i den fina natur som erbjuds här omkring.

Sedan valet 2018, och ett knappt år till, styrs Ödeshögs kommun av Kristdemokraterna tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet.
– Vi har väldigt mycket diskussioner och vi lyfter alla frågor, men vi är duktiga på att hitta vägar framåt. Och för det mesta så är vi väldigt överens. I en kommun är det de praktiska kommunfrågorna som är de viktiga, det blir sällan så ideologiskt.

Så har nu alla kommunstyrelsenordföranden vi hittills har suttit ner med sagt.

– Ja, precis. Men jag tror det också handlar mycket om personkemi på lokal nivå. Den är mer väsentlig än ideologi skulle jag säga.

Att det är just Kristdemokraterna som sitter på kommunens enda kommunalrådspost är inte märkligt. Partiets stöd i Ödeshög sticker ut, både om man jämför med omkringliggande kommuner och riket i stort. KD:s tolv mandat i kommunfullmäktige är mer än vad koalitionspartnerna S (7) och C (4) har tillsammans.
– I grunden är det så enkelt att det är ett antal väljare som har ett förtroende för oss över tid. Det måste handla om det.

Tror du det i Ödeshögs och KD:s fall handlar mer om tradition eller om det som ni i nutid faktiskt har gjort?

– Visserligen har vi haft bra valresultat sen valet 2006, men jag tror inte det beror på tradition. För innan dess har inte Kristdemokraterna varit största borgerliga parti på det här sättet som vi nu har sett sedan dess. Det måste bero på en kombination av ett förtroende för det man konkret gör och ett förtroende för företrädarna.

Att det är just Annicki Oscarsson som sitter på stolen som kommunstyrelsens ordförande i Ödeshög är på flera sätt mer utstickande än att hennes parti innehar positionen. Faktum är att hon är den första kvinnan på den posten i Ödeshögs kommuns historia, något som Annicki Oscarsson själv påminner, och påminns, om just i år.

– Det har jag tänkt extra mycket på när vi firar det här med 100 år av demokrati och kvinnlig rösträtt. Vi ser tyvärr att det kan vara lite svårt att få kvinnor att engagera sig politiskt fortfarande.
– Jag hoppas och tror att vi är på rätt väg där. Vi hade i alla fall en ökning av kvinnor på listorna i förra valet. Att få in en blandning av människor och sänka medelåldern i lokalpolitiken är nog viktigt, samtidigt som vi ska var tacksamma för dem som är lite äldre och har en erfarenhet, som är beredda att lägga mycket av sin fritid på politiken. De är viktiga.

Din egen förhoppning är att sitta här, på samma kontor, om ett år igen?

– Ja, men det måste jag ändå säga. Jag tycker att det här är väldigt inspirerande och jag känner fortsatt ett stort driv och engagemang, och jag tror att man måste känna det, för att ha den här rollen tar upp en stor del av livet. Man måste trivas med att det är så.Anton RimstedtAnnicki Oscarsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Ödeshög. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU