Klik venligst
ÖDESHÖG 2022-4-27 KL. 15:00

Håkan är nyfiken i en strut

Av Mia Karlsvärd

HÄSTHOLMEN – Här får jag mycket kärlek tillbaka från kunderna. Inte alls som när jag var i politiken, säger Håkan Johansson, och slevar upp en rejäl skopa glass.

Håkan är nyfiken i en strut
–Att våga. Det tror jag är viktigt, man vet inte var man har morgondagen. Foto: Mia Karlsvärd.

Värmen börjar komma och med den säsongen för glass. Håkan Johansson har öppnat familjens glasscafé i Hästholmen för året. Han är som vanligt på plats trots att han har varit sjuk i flera år.

Glassen på 31:ans Glass har Karolina Johansson och Håkan Johansson flera gånger fått pris för. Nu senast två bronsmedaljer i glass-SM.

– Jag har gått på cellgifter hela vintern och trodde inte att jag skulle kunna tävla, veckan innan tävlingen kände jag mig piggare, berättar Håkan Johansson, samtidigt som han plockar fram de prisade glassmakerna ur frysen för lite smakprov.

Håkan Johansson har brottats med prostatacancer i 14 år. Trots det har han sin vana trogen fortsatt att pröva på nya inriktningar.

– Man blir helt slut av behandlingarna. Man måste vara positiv. När det är som värst orkar man ingenting och tänker, nu skiter jag i det här, men så kommer kraften tillbaka, säger han samtidigt som han lägger upp glass på en tallrik.

Vi sätter oss ner vid ett av borden i glassbaren. Håkan slår ut med armarna och säger:
– Det här glasstället ger så mycket fint. Jag blir glad av alla kunders bemötande, här får jag så mycket kärlek tillbaka. Inte alls som i politiken, säger han.

Håkan Johansson hänvisar till sina tidigare politiska uppdrag i Ödeshög som han haft i många år.

Du har fått mycket skit också?

– Ja, en del har till och med åkt hem till oss och stått på gården och sjungit illvilliga sånger. Det är inget jag tänker på i dag och det har säkert stärkt mig, säger han.

På gården Millingstorp var han och frun Karolina tidigt ute, redan på 1990-talet, med att tillverka lokalt producerad öl. Innan dess drev de lantbruket på gården. De var också bland de första att satsa på vindkraft.

– Att våga. Det tror jag är viktigt, man vet inte var man har morgondagen.

Av Håkan Johansson ord förstår man att hans långa tid med cancer har gett honom tid att fundera på vad som är viktigt i livet. Familjen är det viktigaste.

Han berättar att hela familjen under en tid bosatte sig i Thailand.

–Tiden där gjorde oss som familj extra sammansvetsad.

Vi återgår till glassen som nu börjar smälta på tallriken.

Varför tror du att glassen har blivit så populär?

– Dels att vi gör en välgjord glass med riktiga råvaror, dels tack vare de bloggare som varit här och uppmärksammat glassen. Nu är den verkligen känd, säger han.

Bland annat har glassen fått betyget ”bästa glassen i Sverige” av Mauri Hermundsson, som har youtubekanalen ”Uppdrag: Mat”.

Nu är glassen uppäten och vi går upp till övervåningen på glassbaren. Här uppe har det arrangerats en del konserter som lockat folk från både Hästholmen och hela Sverige.

– Hela bygden här är fantastisk, vi hjälps åt. Kul att se att flera hus som varit öde, nu renoveras och blir bebodda.

Vad händer härnäst?
–Vi har faktiskt planer att hitta på något nytt. Sitta stilla är inte min melodi. När jag jobbar går allt av bara farten. På sjukhuset sa en i personalen ”du kommer aldrig att dö, du har så mycket att göra”, säger Håkan Johansson, glassgubben i Hästholmen.

Mia Karlsvärd


– Första dagen för säsongen slog 31:ans Glass besöksrekord, kön ringlade sig lång här utanför, berättar Håkan Johansson. Foto: Mia Karlsvärd.


PÅ STARTSIDAN JUST NU