Klik venligst
ÖDESHÖG 2022-1-24 KL. 16:04

Glädjebesked för Ombergslidens skidanläggning

Av Mia Karlsvärd

– Vi stöttar liftprojektet eftersom det är viktigt med fritidsaktiviteter för barn och ungdomar, men också för vuxna. Vi vill hjälpa till för att säkra skidanläggningens framtid. Samarbetet med Friluftsfrämjandet är en naturlig del i vårt sociala samhällsengagemang, säger Mikael Engdahl, vd Vadstena Sparbank.

Glädjebesked för Ombergslidens skidanläggning
Friluftsfrämjandet Vadstena ordförande Sofie Jorsell och kassören Martin Henricson är glada för den stora sponsorsumman. Anna Elmqvist från Vadstena Sparbank överlämnar en check på 380 000 kronor till liftprojektet vid Ombergsliden.

Med den miljon som Vadstena kommun går in med i liftprojektet är det insamlade beloppet nu uppe i 1,4 miljoner kronor. Att byta ut hela liftsystemet beräknas kosta 3,5 till 4 miljoner.

Skidliften från 1960-talet har under flera år reparerats med nödåtgärder för att fungera. Att den måste bytas ut har stått klart länge och blivit en allt mer akut fråga för Friluftsfrämjandet Vadstena lokalavdelning.

– Livslängden på skidliften är slut. Hela anläggningens överlevnad hänger på att vi kan byta till en ny skidlift. Att den lokala sparbanken nu går in som den första större sponsorn hoppas vi är startskottet för att fler företag bidrar till att rädda skidanläggningens framtid. Vi kommer nu att intensifiera arbetet för att klara finansieringen, säger Martin Henricson, kassör Friluftsfrämjandet Vadstena vars medlemmar driver skidanläggningen Ombergsliden på ideell basis.

– Det här är ett längre projekt som löper över 2 – 3 år innan vi räknar med att vara i mål och ha ny skidlift i drift. En begagnad lift i Kläppen är vigd åt oss. Alla rörliga delar på den byts ut till nytt, så att skidliften vi sätter upp kommer att vara i toppskick, säger Martin Henricson, som är med i projektgruppen.

– Väldigt många ställer upp och engagerar sig. Verksamheten här knyter ihop hela bygden. En ny skidlift ger ett jättelyft för Ombergsliden. Det säkrar överlevnaden för skidanläggningen, och gör också att vi hoppas kunna utöka kapaciteten, säger Martin Henricson.

Ombergslidens skidanläggning drivs helt ideellt. 160 personer hjälper till med allt från att sköta snöläggning och liftsystemet till skidskolan och cafeterian. Foto: Mia Karlsvärd.


PÅ STARTSIDAN JUST NU