Klik venligst
ÖDESHÖG 2021-6-3 KL. 20:52

Glädje när barn och unga återvänder till matchplanen

Av Anton Rimstedt

ÖDESHÖG. Från och med 1 juni börjar lättnader i coronarestriktionerna att gälla. Men när den personliga lockdownen var över i Östergötland gavs det klartecken att dra igång själva matchspelet igen för barn och ungdomar, och i Ödeshögs IK har det varit muntra miner sedan dess.

Glädje när barn och unga återvänder till matchplanen
Nu ska tiden vara förbi när Vättervallen står tom. Ödeshögs IK ser nu framåt mot både träningar och matcher. Foto: Anton Rimstedt.

– Man har sett på alla de ungdomslagen som vi har att de har gått och väntat på att något ska hända. Träna i alla ära, men det är matcherna de flesta håller på för, säger Andreas Karlsson, ungdomsansvarig i Ödeshögs IK.
– Många strävar ju efter att få spela matcherna, det är lite examen.

När det runtom i övriga landet lättades på restriktioner för idrottstävlingar för barn och unga så gick Östergötland in i en personlig lockdown den 30 april, och den varade i drygt två veckor. Sedan dess har seriespel kunnat rulla igång för barn och unga igen, något som är av stor vikt för folkhälsan om du frågar Andreas Karlsson, ungdomsansvarig i Ödeshögs IK.

– Det är lätt att ungdomarna tappar motivationen när det är många uppehåll utan matcher. Risken är såklart att man tappar ungdomar längs vägen under de här pandemiåren, som vi nu får kalla det. Även innan pandemin hade ju ungdomarna andra intressen än idrott, på ett annat sätt än när en annan var ung.

På seniornivå nivåerna under division 1 på herrsidan och under Elitettan på damsidan är man fortfarande inte igång med seriespel, men det senaste budet är att det ska komma igång första helgen i juni.
– Jag hoppas verkligen att man får komma igång på äldre nivå här med snart, på så kallad gärdsgårdsnivå. Man vill inte vara för positiv heller, för då kan det komma ett bakslag och så går det några veckor igen, säger Andreas Karlsson.

Under perioder med hårdast restriktioner har det varit svårt att ens bedriva träningsverksamhet.
– Det är svårt att göra något lite halvdant. Därför valde vi att egentligen stänga ner helt under de här veckorna när man skulle tänka sig lite extra för, under den personliga lockdownen, berättar Ödeshögs IK:s ungdomsansvarige.

Andreas Karlsson är en av eldsjälarna i anrika Ödeshögs IK, grundat 1912, och leder själv ett av föreningens flicklag. Så fort det stod klart att serierna kunde dra igång i slutet av maj så märkte han av en skillnad på träningarna.
– Det var lite vassare, tjejerna var lite mer på tå. Det var lite mer ”edge” på det.

En liten förening som Ödeshög får ständigt kämpa med att behålla tillräckligt med ungdomar för att få ihop lag. Andreas Karlsson är noga med att betona vikten av det jobb som de mindre föreningarna runtom i landet gör för folkhälsan och föreningslivet.

– Vi har tappat lite i våra äldre pojklag, och det är inte enkom på grund av pandemin. Det finns inte från början en jättehög numerär i de årskullarna i en liten förening som i Ödeshög. Vi har haft några ensamkommande flyktingbarn som har varit med i laget under en period, och det kan ibland vara de tre-fyra stycken som avgör om det går att bedriva ett lag på just den nivån överhuvudtaget. Vi är ganska känsliga för in- och utflyttningar.
– Vi jobbar mycket med gruppdynamik för att få ihop grupperna och behålla barnen längre, fortsätter Andreas Karlsson.

Som Östgötatidningen tidigare har rapporterat om så räknar Ödeshögs IK med att bedriva en kostnadsfri fotbollsskola i sommar, i samarbete med kommunen och McDonalds.
– Vi hoppas med den kunna kanske locka tillbaka några av dem som har tappat intresset de senaste åren, säger Andreas Karlsson och lägger slutligen till:

– Vi gör vårt bästa för att behålla de ungdomar som vill, kan och tycker det är roligt att spela. Målet är att alla som vill ska kunna spela i föreningen.Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU