Klik venligst
ÖDESHÖG 2022-3-29 KL. 23:59

From stämning och glädje på stora barnkörlägret

Av Anton Rimstedt

ÖDESHÖG. Runt 100 barn och ledare från olika platser samlades i helgen i Ödeshög för ett stort barnkörläger i Svenska Alliansmissionens regi. Många helt nya sånger skulle läras in på bara en dag, och för många var detta dessutom första övernattningen hemifrån.

From stämning och glädje på stora barnkörlägret
Lycka kan vara att ta sig en godisbit när man är på läger, fråga Elna Nyberg och hon lär hålla med. Foto: Anton Rimstedt.

I vårt sekulariserade svenska samhälle får man ibland leta om man vill finna stora religiösa företeelser där det kristna budskapet är i centrum. Säkert är det då, i vårt fall i västra Östergötland, att röra sig söderut längs med E4:an. Barnen som samlades i Ödeshög i helgen för det stora barnkörlägret kom, förutom från Ödeshög, från Huskvarna och Ölmstad i Jönköpings kommun och från Kapela i Tranås kommun. Lite oklart om vi räknar in Ödeshög i det som vi ofta slarvigt benämner som Bibelbältet, men nog hittar man såna här fenomen i Ödeshög i större utsträckning än i andra östgötska kommuner.

Barnen från de fyra olika församlingarna i gränslandet mellan Jönköpings län och Östergötlands län fick verkligen anstränga sig under den här lördagen. Över tio helt nya sånger skulle läras in, tillsammans med tillhörande koreografi, inför uppvisningen och avslutningen på söndag förmiddag. Det kräver såklart sitt fokus.

– Ja, de får lära sig massor roliga nya barnsånger och det är tufft att lära sig så många sånger på så kort tid. Men det är också en bra övning och glädjen är stor över att få vara här, det är en höjdpunkt på året för både barnen och ledarna, säger Annie Lippmann, ordförande i församlingen Alliansmissionen Ödeshögs barn- och ungdomssektion.

Detta läger är ett av flera som Svenska Alliansmissionens barn-och ungdomsförening arrangerar och som genomförs samma helg fast på flertalet platser. Alla dessa läger har tidigare år samlat minst 600 barn och ledare. Alla sånger är dessutom specialskrivna för detta läger.

I Ödeshög är det SAU Ödeshög (församlingen Alliansmissionen Ödeshögs barn- och ungdomssektion) som tillsammans med församlingen håller i allt praktiskt och har hyrt in sig i församlingen Ordets lokaler i Ödeshög då församlingens missionshus på landsbygden inte räcker till utrymmesmässigt.

Men här, i Ordets lokaler mitt i centrala Ödeshög, är det rymligt. Varje ”ort” har en egen sovsal där barnen har lagt upp sina sovsäckar och luftmadrasser inför den spännande övernattningen. När Östgötatidningen kommer så är det tillfällig paus i sångövningarna och barnen, som är mellan sex och tolv år, är just nu överallt och ingenstans. Ibland behövs det pauser, inte minst för den för helgen väldigt välanvända hjärnan.

Efter tio minuter samlas dock alla lägerdeltagare inne i gudstjänstlokalen igen och gör sig redo för körsång. Snart måste allt sitta, när klockan har slagit 17 på lördagen återstår inte många repetitioner innan den stora finalen klockan elva dagen efter.

De fyra lägerledarna som håller i samlingen drar först igång en av de intränade refrängerna innan de delar ut en uppgift till barnen. I respektive ”ortgrupp” ska de ställa sig i längdordning. Lägerledarna demonstrerar genom att ställa sig på rad, men får vissa protester från barnen. Det visar sig att de två mellersta är väldigt jämnlånga, vilket resulterar i att vissa tycker att de ställt sig ”fel”. Övningens ändamål har i vilket fall gått fram och när barnen väl har sorterat sig så använder ledarna sorteringen för att ställa upp samtliga deltagare uppe på scenen. Så, nu kan sången dra igång.Anton RimstedtLägerledarna demonstrerar längduppgiften genom att ställa sig på rad, men får vissa protester från barnen, som tycker att de står fel. Foto: Anton Rimstedt.Josefin Nilsson ser till att vila lite samtidigt som hon förbereder sig för nästa sångövning. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU