Klik venligst
ÖDESHÖG 2021-6-3 KL. 20:55

Cornelia tränade på i hemmagymmet – var helt plötsligt VM-medaljör

Av Anton Rimstedt

ÖDESHÖG. En VM-medalj är speciell för den som vinner den, oavsett omständigheter. Men att tilldelas en VM-medalj ett och ett halvt år efter att man tävlade är extra speciellt, snudd på unikt. För Cornelia Lundqvist från Ödeshög hände just det i förra veckan.

Cornelia tränade på i hemmagymmet – var helt plötsligt VM-medaljör
Cornelia Lundqvist. Foto:Privat.

Armbrytaren från Ödeshög tävlade i VM i december 2019, den sista stora tävlingen innan pandemin släckte ner armsporten under en lång tid. Då knep Cornelia Lundqvist en fjärdeplats med vänsterarmen och en femteplats med högerarmen. Sedan dess har hon mest tränat på egen hand i hemmagymmet, men i förra veckan hände något oväntat.

– Jag tränade faktiskt när jag fick en liten notis om att guldmedaljören hade dopat sig. Jag såg vem det var och funderade lite på om det var hon som tog medalj i min klass, och så fick jag googla upp det, berättar Cornelia Lundqvist.

En diskad och dopad guldmedaljör innebar att den ofta så försmädliga fjärdeplatsen förvandlades till brons för Cornelia Lundqvist, 18 månader efter själva mästerskapet.
– Det är lite tråkigt att hon var dopad, samtidigt som det är jäkligt gött att det kommer fram. Och självklart gläds jag över medaljen. Den kommer jag nog leva på länge nu.

Det var en polsk vinnare som avslöjades som fuskare i förra veckan, i en sport där man spontant tänker att det kan figurera en del dopningsfall.
– Det är inte jättemånga fall, i alla fall inte som kommer fram. Jag vet att vi i Sverige i alla fall jobbar med antidopning. Vi har en kommitté i svensk armsport som jobbar just med det, säger Cornelia Lundqvist.

För Cornelia, som till vardags jobbar som förskollärare i Ödeshög, var medaljbeskedet en rolig grej i en tid där armbrytare har oerhört svårt att få tillfällen att utöva sin sport.
– I Sverige har det stått stil helt. Vi har inte ens fått träna i klubbarna. På grund av att det är så nära kontakt så bestämde Svensk armsport det.
– Jag har ett hemmagym där jag kan träna specifika övningar för armbrytning, fortsätter Cornelia Lundqvist.

Hon berättar att det nu pratas om att det ska komma igång i liten skala inom kort. Och ska man tolka det lättade restriktionerna som successivt ska träda i kraft under sommaren så borde det också ges grönt ljus för armbrytarna inom kort.
– Även om man försöker träna på bra så tappar man ju lite på att inte få träna på själva armbrytningen så.

Snart kommer också en VM-bronsmedalj bokstavligen på posten som en extra motivation för Cornelia Lundqvist när hon satsar vidare mot framtida tävlingar.

Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU