Klik venligst
ÖDESHÖG 2020-1-11 KL. 11:03

Anneli skapade Ödeshögsbornas favoritbakverk

Av Lotta Hofström

ÖDESHÖG. Anneli Johansson på Lysings konditori i Ödeshög skapade en kaka i samband med Tsunamikatastrofen på annandag jul 2004. Bakverket döptes till Sigvardskakan – och två kronor per kaka gick till välgörande ändamål.
Femton år senare är Sigvardskakan ännu högt älskad av kunderna.

Anneli skapade Ödeshögsbornas favoritbakverk
Sigvardskakan bakades för att samla in pengar till offer för jordbävningen i Indiska oceanen 2004. Foto: Lotta Hofström

– Jag jobbade när flodvågskatastrofen hade hänt. Man kände sig maktlös och kunde inget göra och man matades med nyheterna. Vi ville bidra med någonting, berättar Anneli.

Planen var att skänka två kronor per sålt bakverk till de behövande i länderna vid Indiska oceanen, men Anneli ville inte ta ett bakverk som redan fanns till försäljning. Så hon brainstormade och skapade en kaka utifrån vad som fanns att tillgå på konditoriet.
– Som av en slump hade jag gjort biskvier dagen innan och då får man äggulor över, säger hon.
Annelis kaka fick därmed en kräm på äggula. Men själv kunde hon inte smaka kakan, eftersom hon är glutenintolerant och den innehåller smördeg.

Men i butiken sålde den som smör.
– Kunderna sa "Gud, vad god den var" och "Jag köper med några hem". Efter ett par veckor när vi slutade med kakan så märkte man att kunderna frågade efter den, och då bakade vi den igen och sedan dess finns den kvar. Den blev jättepopulär!, säger Anneli.

Men det skulle dröja många år innan hon kunde smaka den själv för första gången. 2017 byggde Lysings ett glutenfritt bageri och året därpå testade hon att göra Sigvardskakan glutenfri.
– Den var jättegod, säger hon och berättar att dottern, som också är glutenintolerant, åt upp 16 sigvardskakor på två dygn när den gick att få glutenfri.

– Sigvardskakan är vår storsäljare. När man väl har smakat den så brukar man vilja ha den igen!

Namnet på kakan kom till eftersom krämen på äggula kallas Sigvardskräm.

Sigvardskakan

Smördeg

Mandelfyllning på mandelmassa, ägg och florsocker

Efter gräddning tillsätts en kräm på äggula, grädde, socker och smör

PÅ STARTSIDAN JUST NU