Klik venligst
ÖDESHÖG 2021-4-23 KL. 12:04

Anders Gustavssons nya utmaning: Tre olika roller

Av Anton Rimstedt

ÖDESHÖG. Rutinerade Ödeshögsskådisen Anders Gustavsson kommer i sommar ha tre olika roller på teatern på Astrid Lindgrens värld. Livet som skådespelare har varit tufft under pandemin, men Anders har hållit sig över vattenytan tack vare några filmroller.

Anders Gustavssons nya utmaning: Tre olika roller
Anders Gustavsson. Foto: Privat.

– Det har varit ganska tufft, men sedan årsskiftet nu har jag haft en del filmjobb, så det har funkat bra. För några veckor sedan blev jag färdig med en filmserie på Utbildningsradion som ska visas i höst, mer än så kan jag nog inte säga just nu. Sen har jag gjort en reklamfilm också som kommer börja rulla snart också tror jag, säger Anders Gustavsson.

48-åringen bor i Ödeshög, men är uppvuxen i Mjölby, där han sedan några år tillbaka driver den egna teatern Svartå soffteater tillsammans med kompisen Joakim Gustavsson.
– Vi har ju kört sommarteater på Svartå soffteater sedan 2015, men där har vi bestämt att ställa in för i år.

Men än så länge så utgår han ifrån att det blir en teatersommar på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Med tre olika roller. Han vet i alla fall att han kommer repa från den 20 april till den 28 maj.
– Sen tror jag inte att de vill att jag håller på och spekulerar i vad som kommer hända eller inte hända.

Han ska spela Orvar i Bröderna Lejonhjärta, Farbror Nilsson i Madicken och Borka i Ronja Rövardotter.
– Det är tre ganska olika roller får man säga. Man får bara ställa in sig på det så brukar det funka.

Att spela Astrid Lindgrens verk och karaktärer är förstås speciellt. En av de mest betydelsefulla och inflytelserika svenskarna och troligtvis vår största författare nånsin.

– Verkligen. Alla känner ju till de här berättelserna och det är verkligen en ära att få spela de här karaktärerna. Det är kul också att få göra det för alla barn som är där, som får ta del av hennes sagor i den väldigt fina miljön som är på Astrid Lindgrens värld.

Är det också en extra press att spela roller som så många känner till och som flera andra har spelat förut med beröm?

Anders Gustavsson funderar några sekunder innan hans svarar.
– Nej, men det upplever jag inte. Man får göra sin egen variant av rollen. Man får hålla sig till manus och till vad regissören säger och så får man efter det ta sig lite frihet att göra sin egen tolkning av rollen. Alla är olika som skådespelare och man får göra sinegen grej.

Snarare att det är hedersamt att göra den typen av roller som andra har gjort bra tidigare?
– Ja, precis.

Anders Gustavsson har hållit på med skådespeleri under många år nu, men det råder inga tvivel om att drivet finns kvar.
– Jag kör nog på tills det är dags att lämna in, det tror jag. Det är mitt jobb och jag tycker att det är jättekul. Så är det. Sen vill man hela tiden ha nya utmaningar, men jag tror inte att det finns något som jag skulle tycka var roligare att göra.

Han lyfter fram bredden som en förklaring både till det ständiga drivet och till att han har klarat sig som skådis under pandemin.

– Jag har alltid varit ganska bred, inte nischat mig på det sättet. Jag gör allt från barnteater, Astrid Lindgren och mer allvarlig ”vuxenteater” till att göra film av olika slag. Gangster i Johan Falk är lite skillnad mot att spela på Astrid Lindgrens värld. Jag jobbar väldigt brett.Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU