Klik venligst
MOTALA 2020-7-3 KL. 15:33

Recept: Brendas jordgubbstårta

Av Lotta Hofström

MOTALA. Brenda Hilding från Min söta värld i Motala delar med sig av ett recept på jordgubbstårta om cirka 8-10 bitar. Perfekt för sommarens kalas!

Recept: Brendas jordgubbstårta
Brenda Hilding designar tårtor och bakverk i sitt eget konditori. Här är hennes recept på somrig jordgubbstårta. Foto: Privat


– För mig innebär sommar en jordgubbstårta i alla former. Det påminner mig om min barndom, säger Brenda Hilding som designar tårtor och bakverk i sitt eget konditori.

Jordgubbstårtan i det här receptet är enkel att göra och inte så sött, säger hon.
– Jag gör mina mousse med färska bär och utan socker.

BRENDAS JORDGUBBSTÅRTA
Bottnar
4 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
2,25 dl vetemjöl (kan bytas till glutenfritt mjöl om så önskas)

Ugnstemperatur 175 grader.

Vispa ägg och socker pösigt, blanda vetemjöl och bakpulver separat.
Blanda de torra ingredienserna till äggsmeten och häll i en form som är 18 cm diameter, som du har smörat. Ställ i ugnen ca 25-30 min.
Ta ut kakan från ugnen och vänd upp och ned på den och låt svalna.

Jordgubbsmousse
Skölj jordgubbar och mixa dem, ca 200 gram
Vispa 2,5 dl grädde
Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten ca 5-10 min

Ta i en skål lite av jordgubbspuré och krama ur vatten ur gelatinbladen och lägg i den lilla skålen och värm i mikron 30 sekunder. Rör väl och vänd med resten av jordgubbspuré. Vänd sedan grädden och blanda väl försiktig tills båda ingredienserna är väl blandade. Ställ i kylen en stund.

Dela några jordgubbar i mitten.

Dela tårtbotten i två delar.
Lägg tårtbotten på en tårtbricka eller i samma form som du bakade botten (plasta med plastfolie om du använder samma form som du bakat).
Använder du en ring, lägg då tårtbotten och sedan lägg jordgubbar som på bilden runt botten mot formen. Häll moussen så att moussen kommer mellan jordgubbar. Hacka några jordgubbar och häll i mitten. Häll mer mousse och sedan tar du den andra botten och lägger den på. Ställ tårtan över natten i kylen.

Chokladganache
Ganache gör du dagen efter innan du garnerar tårtan.

Häll 2 dl grädde och värm (ska inte kokas) i en bunke, ha 1,5 dl mörkchoklad. När grädden är varm, häll den i chokladen och vänta en stund innan du rör den och blandar väl. Låt svalna något.

Ta fram tårtan från kylen och häll lite ganache och sedan dekorera med jordgubbar och/eller färska bär.

Vill du inte ha ganache kan du bara vispa lite grädde och garnera med bär.
/Brenda






Färdig! Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU