Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
MOTALA 2023-10-11 KL. 07:40

Räddningstjänsten i Motala tränar inför VM

Av Mia Karlsvärd

MOTALA 2024 väntas 5000 brandmän delta i World Firefighters Games, några av dem kommer från Motala. Här tränar ett tiotal brandmän för att vara redo att utmana räddningstjänstpersonal från hela världen.

Räddningstjänsten i Motala tränar inför VM
Här nio av de tio ur räddningstjänstens personal i Motala som ska delta i "World Firefighters Games" i Aalborg i Danmark 2024. Foto: Mia Karlsvärd

– Det är kul att ha ett gemensamt mål, säger Peder Berling, samtidigt som han gör situps på golvet i räddningstjänstens träningslokal i Motala. Han ska tävla in simning.
World Firefighters Games startade 1990 i Auckland, Nya Zeeland. Nästa år, 2024 i september, är det Aalborg i Danmark som är värdar för arrangemanget.
I träningslokalen på räddningstjänsten i Motala tränar man kontinuerligt för att hålla en bra kondition för att klara av sina arbetsuppgifter.
– Jag deltar för att det är väldigt roligt med träning, säger Sandra Nordin, operativ chef på Räddningstjänsten i Motala.
Hon deltog i TV-programmet ”Gladiatorerna” som utmanare, och kom så långt som till semifinal. I den här tävlingen har hon valt att tävla i grenen rodd.

Från räddningstjänsten i Motala deltar tre tjejer och nio killar. World Firefighters Games har 40 olika tävlingsgrenar. Nästan hela alfabetet är täckt med sporter, alltifrån sportgrenar som armbrytning till squash och däremellan ”World´s toughest firefighter”, alltså vem som är den tuffaste brandmannen i hela världen.
Det här blir andra gången som Peder Bergling deltar i tävlingen. Han berättar att, förutom förberedelserna med att vara redo för sina respektive tävlingsgrenar, behöver de också samla in pengar för att kunna delta i ”World Firefighters Games” 2024.
– Vi måste själva få ihop till resan och uppehället. Vi hoppas att det finns de som vill sponsra oss, säger han.
– Det är inte bara träning, det här är ett stort projekt, och kräver mycket pengar, säger Mathias Storm.

Det är dags för Marcus Pettersson och Mattias Hammächer och gå ut på räddningstjänstens innergård och träna på sina respektive tävlingsmoment.
Mattias Hammächer hänger på sig tuberna på ryggen och börjar springa upp och ner, om och om igen i ståltrappan till taket till deras lokal i Motala. Marcus Pettersson har tagit på sig sin vanliga räddningstjänstutrustning, det är ett måste att ha den på sig i den gren han ska delta i, världens tuffaste brandman.
– Jag tränar ändå mycket privat och det här blir något alldeles extra att se fram emot. Det ska också bli kul att heja på varandra, säger Marcus Pettersson.

MIA KARLSVÄRD


Brandmannen Mattias Hammächer ska tävla i gren som går ut på att springa i en trapp med tubberna på ryggen. Foto: Mia KarlsvärdSandra Nordin, operativ chef på Räddningstjänsten i Motala.deltar för att hon tycker att det är väldigt roligt med träning, Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU