Klik venligst
MJÖLBY 2022-3-5 KL. 00:11

Väderstad om läget i Ukraina nu: "Stor oro, men ingen panik"

Av Anton Rimstedt

VÄDERSTAD/UKRAINA. Väderstad AB har fortsatt daglig kontakt med medarbetarna nere i Ukraina. I skrivande stund mår alla företagets medarbetare bra efter omständigheterna, ingen är fysiskt skadad av kriget.

Väderstad om läget i Ukraina nu:
Oron är stor på Väderstad AB för kollegorna i Ukraina. Foto: Arkiv.

Men oron och den psykiska påfrestningen är självklart stor för människorna i Ukraina. Alla Väderstads anställda i Ukraina är kvar i landet, enligt Mattias Hovnert, global sälj- och marknadschef. Det berättar han för Östgötatidningen på fredagskvällen.

– Några har också försökt röra sig västerut för att sätta sig i större säkerhet och för att i ett senare skede eventuellt kunna lämna landet, säger Mattias Hovnert.

Väderstad har funnits i Ukraina sedan 2006. Företaget har lokaler, säljkontor och reservdelslager i Zhashkiv, söder om Kiev och i Martinivka, väster om huvudstaden. Några svenskar jobbar inte i landet.

– Just nu, när de inte rör på sig så finns det inte så mycket vi kan göra, förutom att just hålla kontakten och erbjuda samtal. Det finns en känsla av maktlöshet i det, men samtidigt kan ett samtal betyda oerhört mycket. Kontakten är viktig. Alla är fullt medvetna om att de får support i den mån vi kan hjälpa. Vi supportar med allt vi kan om de skulle vilja lämna landet, säger Mattias Hovnert och fortsätter:

– Vi har också märkt av en fantastisk uppslutning av människor som vill hjälpa till på olika sätt. Det är så fint att se. Och erbjudandet om hjälp ut ur landet finns hela tiden från vår sida.

Men viljan att inte överge hemlandet är stark hos många ukrainare, och Mattias Hovnert slås av en mental styrka i samtalen med de ukrainska medarbetarna.

– Det finns en oro, men ingen panik. Jag är ändå förvånad över det lugn de har. Men det går upp och ner. De vill ju försvara sitt land. Utifrån det så finns det en grund i en positiv inställning i att "det här kommer vi att klara", avslutar Mattias Hovnert.

Anton Rimstedt
FOTNOT: Östgötatidningen är en tidning med veckoutgivning och vi vill reservera oss för att mycket kan ha hänt sedan vi pratade med Mattias Hovnert, global sälj- och marknadschef på Väderstad AB, i fredags kväll.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom
MJÖLBY 2022-4-28 KL. 07:04

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom

I Mjölby har Majblomman varit vilande i några år, men i år har Mjölby tätort återigen en lokal förening.

Håkan är nyfiken i en strut
ÖDESHÖG 2022-4-27 KL. 15:00

Håkan är nyfiken i en strut

– Man blir helt slut av behandlingarna. Man måste vara positiv, säger Håkan Johansson.

Fler nyheter