MJÖLBY 2020-11-16 KL. 18:30

Mjölbytränaren om turbulenta coronahösten: ”Rörigt”

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Mjölby Hockey har haft en minst sagt tuff höst. När väl A-laget hade fått ordning på smittspridningen inom laget och gjorde sig redo för spel igen så kom de nya lokala restriktionerna och satte verksamheten på paus. Nu står det dessutom klart att det inte blir något spel innan nyår.

Mjölbytränaren om turbulenta coronahösten: ”Rörigt”
Det har varit en rörig första tid för Rickard "Lillis" Johansson i Mjölby. Foto: Arkiv/Montage.

Inför säsongen tog Patrik Rosén och Rickard ”Lillis” Johansson över som tränare för Mjölbys A-lag. De inledde sina tränarkarriärer tillsammans när de för 18 år sedan tog LHC:s kull födda 1996 under sina vingar. Men aldrig under sin långa tränargärning inom Linköpings ungdomsakademi har Rickard ”Lillis” Johansson varit med om en mer turbulent höst.

– Det har ju varit minst sagt väldigt rörigt och det som har varit lite mentalt jobbigt är att när vi hade haft våra 15 fall och kunde börja träna på ordentligt igen så gick det fyra dagar med hård träning där vi såg fram emot att få spela igen, och det med publik också, och sen blev det inget, säger ”Lillis” Johansson, Mjölbys assisterande tränare.

Nej, för när laget var i full färd med att förbereda sig för den återstart av serien som de trodde skulle ske söndagen den 1 november så kom nya besked från Folkhälsomyndigheten och Region Östergötland. Länet var ett av flera som den 29 oktober tvingades införa hårdare lokala restriktioner, vilket för Mjölby Hockey innebar en ny nedstängning av senior- och juniorverksamheten.

– Så det har blivit dubbla käftsmällar, först själva smittan och sedan nedstängningen nu då. Det har varit väldigt svårt att planera hösten, om man säger så, säger Rickard Johansson.

Nu gäller en pausad tränings- och tävlingsverksamhet fram till åtminstone 19 november. Detta gäller för all idrott i länet som inte definieras som elitidrott eller som är för barn födda 2005 eller senare. I söndags kom också besked att flera distrikts- och regionserier pausas fram till 2 januari 2021. Det beskedet drabbar Mjölbys division 2.

– Först och främst måste vi nu få våra lirare att träna på egen hand. Och sedan får vi se om vi kan korta av serien, eller hur vi kan göra. Man kanske stänger hela säsongen, jag vet inte, säger ”Lillis” en aning frustrerat, men är snabb att tillägga:

– Men det finns de som har det mycket värre också.

Bortsett från coronakaoset som har rått under hösten är ”Lillis” ganska nöjd med sin nya tillvaro i Mjölby Hockey och den utveckling som han och tränarkollegan Patrik Rosén har sett i laget.

– Vi hade en hyfsad start med fyra segrar. Jag tycker ändå att det vi har tagit med oss hit har gett resultat. Sedan är det lite för tidigt att säga. Man behöver ha tålamod.

Träningsmängd, planering, individuella utvecklingssamtal och ständiga uppföljningar är några av de saker som ”Lillis” har tagit med sig från Linköping och velat jobba mer med i Mjölby.

– Att alltid ha en dialog med spelarna är det viktigaste. De här lirarna är inte verktyg för att jag själv ska få ett bättre cv, utan jag är ju där för att utbilda dem, avslutar ”Lillis”.


Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU

ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 16:24

"Jag har träffat större original än jag själv"

Bo berättar västra Östergötlands historia i bok som han skrivit på i 23 år

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:45

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern

"Alla har sina egna karaktärer"

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:38

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk

"Det ska starta upp inom kort"

Sju av tio saknar att kramas
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:28

Sju av tio saknar att kramas

Kvinnor saknar det mer än män

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”
MOTALA 2021-1-20 KL. 20:51

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”

IFK Motalas klubbchef Pär Beckne är frustrerad över situationen.

Fler nyheter