Klik venligst
MJÖLBY 2020-4-22 KL. 08:21

Ingen försäljning av majblommor i år

Av Lotta Hofström

MJÖLBY. Sedan 1907 har försäljningen av majblommor gett ekonomiskt stöd till fattiga barn och unga i Sverige. Men i vår blir det en digital insamling. "Majblomman kan istället komma att säljas i höst beroende på coronaläget", säger Rebecca Karlsson från Majblomman i Mjölby.

Ingen försäljning av majblommor i år
En digital insamling ersätter försäljningen i vår. Majblommor kan istället komma att säljas till hösten, säger Rebecca Karlsson från Majblomman i Mjölby.

I slutet av april brukar skolbarn börja att sälja majblommor, och behålla 20 procent av intäkterna. Men inte i år. På grund av coronakrisen kommer inga majblommor att säljas inför valborgsmässoafton.
– Istället för att sälja pins kommer skolklasserna att göra ett insamlingskonto med en swishkod. Pengarna går till Majblomman i Mjölby och ju mer pengar vi får in - desto fler kan vi hjälpa. Även om vi tar en paus från försäljningen så tar inte den ekonomiska utsattheten paus, säger Rebecca Karlsson.

HON ÄR sedan i höstas ordförande i Majblomman i Mjölby. Hon har också engagerat sig i Röda Korset, Nova-huset och Tjejjouren.
– Det här känns viktigt och meningsfullt, säger hon. Jag brinner för barn och ungdomar som har det tufft. Många familjer i Mjölby lever i ekonomisk utsatthet.

Inkomsterna från Majblomman kan finansiera ett barns fritidsaktivitet, något fint att ha på sig på skolavslutningen och kanske en sommarlovsaktivitet eller julklapp. I Mjölby brukar försäljningen inbringa drygt 70 000 kronor.

FÖR ATT
kunna söka pengar från Majblomman krävs ett intyg.
– Det kan vara skolsköterskan, en lärare eller en diakon som kan intyga att det verkligen är en utsatt familj. Så att pengarna går till någon som verkligen behöver. Det är många som söker och vi blir tvungen att sålla. Vi prioriterar dem som inte redan fått pengar. Den som fått till sommaren kanske då inte får till jul, säger hon.

NO HOPPAS Rebecca Karlsson att den ditigala insamlingen blir lyckad så att barn på orten kan få hjälp till sommaren, trots utmaningen i att skolbarnen inte kan gå fram till folk för att sälja så som de tidigare gjort.

Majblomman. En tradition sedan 1907. Foto: Lotta Hofström


Så här ser årets majblomma ut. Men den kommer inte att säljas under våren. Foto: Lotta Hofström


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet
MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


ÖDESHÖG 2020-5-31 KL. 14:40
Hästholmaskylten har rustats upp

Hästholmaskylten har rustats upp

Kostade 15 000 kronor – avståndsfika för att fira.


ÖSTERGÖTLAND 2020-5-31 KL. 10:17
Folkets hus och folkparker får investeringsstöd

Folkets hus och folkparker får investeringsstöd

Två av dem ligger i Östergötland


BOXHOLM 2020-5-29 KL. 14:00
Nu går Brittis i pension

Nu går Brittis i pension

Familjens "redighetsminister" blev kommunalråd


Fler nyheter