Klik venligst
MJÖLBY 2023-1-10 KL. 09:09

Elaine vill få fler att leva hälsosamt

Av Sara Anderberg

MJÖLBY Ella Muhrman lever för hälsa och träning och tycker att fler borde följa efter. Själv har hon haft kroppsideal som ingång och menar att fler har det. Men egentligen är det hälsan och livskvaliteten som är det viktiga menar hon.

Elaine vill få fler att leva hälsosamt
Elaine Muhrman lever för träning och hälsa. Foto: Mia Karlsvärd

Elaine, som vill kallas Ella, är vår nyaste krönikör. Hon ska skriva om hälsa och träning och berättar att hon vill att fler ska må bättre. Men redan där är hon medveten om att hon rör sig i ett känsligt område.
–Träning och kost väcker en del känslor, ofta positiva men också ibland negativa, säger hon.
Nåja, det är hon beredd att ta och menar att hon inte vill skriva någon på näsan utan bara uppmuntra fler att sträva efter att må bättre.

Ellas intresse för träning kom med ridningen. Hon började vid sju, fick sin första ponny vid nio och hade sedan flera hästar i många år.
–Men djuren blev sjuka och det var en dyr sport. När jag var 29 slutade jag, säger hon.
Det sammanföll med en livskris, en skilsmässa och efter det behövde, eller snarare ville, hon hitta något nytt att ägna sin tid år. Det blev gym.
–Jag ville göra något annat efter ridningen och hade en kompis som tränade på gym.

Ella hängde på och blev till slut instruktör i spinning, bodypump och skuggboxning. Hon blev fascinerad av vältränade kroppar och höll själv på med tävlingar där det handlade om att svälta sig för att uppnå idealet.
Sen kom crossfit.
–Där handlade det mera om vad man kan åstadkomma med kroppen. Utseendet blev inte lika viktigt.

I crossfit blev hon fast och driver i dag Mjölby crossfit med maken och ett annat par. Nu använder hon inte själv ordet men för den som lyssnar blir missionerandet ändå det som fastnar. Hon vill få fler att leva hälsosamt och äta bättre.
–Enligt knytnävsmodellen till exempel, den är lätt att förstå.

Äter du bara nyttiga grejer?
–Nej. Jag säger att man kan äta allt men inte alltid och inte i stora mängder. Och jag är verkligen emot alla former av svält.
Hon tror att de flesta drivs av en vilja att gå ner i vikt.
–Ja, 80 procent börjar träna för att gå ner i vikt.

Men av alla de som börjar, börjar många för hårt och tror på snabba resultat. Ella vill finnas till för att få träningssugna att börja rätt, att börja äta rätt och att hitta en balans och en bra kropp.
–Men du behöver lite press på dig.

Du tror inte att du kan uppfattas som lite tråkig.
–Många tycker att det är tråkigt att träna och det är väl också så att jag kan uppfattas som tråkig. Men man känner själv att man mår bättre när man tränar och äter rätt och jag vill hjälpa fler att hitta rätt där. Vi har en utmaning i branschen att faktiskt locka fler att böra träna.

SARA ANDERBERG

Läs hennes krönika i pappertidningen. Tidningen finns även som E-tidning eller ladda ner appen ÖT.


Elaine Muhrman har hälsan som sitt fokus i yrket och fritiden. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU