MJÖLBY 2021-1-14 KL. 11:07

De har gått alla kommunens elljusspår – betygen är blandade

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Som nyblivna pensionärer och som inflyttade till Mjölby kommun bestämde sig Maria Olsson Mirsch och Anette Stenqvist för att gå samtliga elljusspår i kommunen. De är nöjda med skogsmiljöerna, men missnöjda med skyltning och information.

De har gått alla kommunens elljusspår – betygen är blandade
På promenad. Anette och Maria har gått alla elljusspår i Mjölby kommun. Foto: Anton Rimstedt.

Östgötatidningen hängde med på Maria och Anettes runda i det kortare spåret vid Lundbyvallen. Vi träffas vid parkeringen intill Södragården på Lundbyvallen. Om spåret börjar där är oklart.

– Här hade man velat ha en tydlig markering eller skyltning var spåret startar. Börjar det här eller längre bort, vid industriomorådet där skogen börjar? Det är oklart, menar Maria Olsson Mirsch.

– Första gången vi var här så förstod vi inte alls hur vi skulle komma till elljusspåret, fyller Anette Stenqvist i.

Vi går från parkeringen, bort från Södrastugan och in mot skogen. Men ingen av oss tre förstår riktigt om själva spåret har börjat eller inte.

– För en person som är uppväxt här kanske vår förvirring är svår att förstå, men för en som är inflyttad till kommunen är det inte helt lätt, säger Maria Olsson Mirsch.

Undertecknad, född och uppvuxen i Linköping, kan bara hålla med. Men väl inne i skogen är det en fin naturmiljö och relativt tät grön växtlighet, utan att det för den skull inkräktar på själva gångbanan. De två nyblivna pensionärerna håller med om att Lundbyspåret har en del att erbjuda, men det får, mycket på grund av bristande skyltning och tydlighet kring start och mål, sämst betyg av elljusspåren i Mjölby kommun.

– För mig är Västra Harg det klart bästa. Spåret där ligger i ett naturreservat och skogsmiljön är jättefin. Där är det också tydligt med skyltning och information. Västra Harg är perfekt för både en motionsrunda och för naturupplevelsen, säger Maria.

– Jag kan hålla med om allt Maria säger om Västra Harg, men min favorit är ändå spåret i Mantorp. Minuset där är väl att det inte är lika tydligt hur man kommer in till spåret, men när vi väl hittade rätt tyckte jag det var mycket trevligt, säger Anette.

De två vänninorna är tidigare arbetskamrater och när båda efter sommaren hade blivit pensionärer och ville utforska motionsmöjligheterna i kommunen och under pandeminförhållanden tyckte de att det var en bra idé att testa alla elljusspår i kommunen.

– Det var en lyckad idé. Vi har haft det mycket trevligt på våra turer, samtidigt som vi är utomhus och får den friska skogsluften så får vi det sociala också, säger Anette.

– Vi är jätteglada att kunna träffas och ha dessa stunder när vi promenerar, fyller Maria i.

Vi börjar närma oss slutet av spåret i Lundby, och undertecknad tycker att det har varit en trevlig upplevelse i skogsmiljön kring Lundbyvallen, men tidningens egna recensenter är tuffa mot rundan vi nu avklarat när betyg ska delas ut. Lundby får lägst betyg av alla.

– Ja, så får det faktiskt bli. Men det är på grund av oklarheterna. Spåren inne i Mjölby är faktiskt de sämsta, säger Maria Olsson Mirsch.

– Västra Harg, Mantorp och Sya håller hög klass, och Skänninge är okej, avslutar Anette Stenqvist.

Anette och Maria har också skickat in ett så kallat Mjölbyförslag till kommunen om förslag på förbättringar av informationen i och kring spåren.

Anton RimstedtVäninnorna Anette Stenqvist och Maria Olsson-Mirsch var lite förvirrade första gången de skulle gå spåret vid Lundbyvallen. Foto: Anton Rimstedt.Med på promenaden har Anette och Maria också hunden Melissa. Foto: Anton Rimstedt.


Här är Maria och Anettes betyg på Mjölby kommuns elljusspår.
Betygskala 1-5 där fem är bäst.

Mjölby Lundbyvallen: 1
Mjölby Vifolkavallen: 2
Väderstad IP: 3
Mantorp Klämmestorp: 4
Västra Harg: 5
Sya Skidstadion: 4
Skänninge Idrottsparken: 3


PÅ STARTSIDAN JUST NU

ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 16:24

"Jag har träffat större original än jag själv"

Bo berättar västra Östergötlands historia i bok som han skrivit på i 23 år

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:45

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern

"Alla har sina egna karaktärer"

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:38

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk

"Det ska starta upp inom kort"

Sju av tio saknar att kramas
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:28

Sju av tio saknar att kramas

Kvinnor saknar det mer än män

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”
MOTALA 2021-1-20 KL. 20:51

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”

IFK Motalas klubbchef Pär Beckne är frustrerad över situationen.

Fler nyheter