Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-1 KL. 09:06

Tipsen: Böcker att läsa i sommar

Av Carolina Fransson, Helene Axelsson, bibliotekarie på Mjölby bibliotek

MJÖLBY. Spänning, historia eller feelgood? Vad föredrar du att läsa i sommar? Helene Axelsson, som är bibliotekarie på Mjölby bibliotek, ger sina bästa tips på böcker att läsa, att läsa för sina barn – eller som barnen själva kan läsa.

Tipsen: Böcker att läsa i sommar

Bomullsängeln
Susanna Alakoski
Om kvinnors liv, arbete och längtan i Finland och Sverige under hela nittonhundratalet. En berättelse om krig och fred, där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv.

Bokcirkeln vid världens ände
Frida Skybäck
En charmig och hoppfull historia om hur kärlek och vänskap kan läka gamla sår och hjälpa någon att börja om på nytt.

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap
Mary Ann Shaffer och Annie Barrows
En gripande och stark berättelse om vänskap, kärlek och böcker. Hur människor under svåra förhållanden hämtar kraft i läsningen och hos varandra.

Skamvrån
Sofie Sarenbrant
Skamvrån är den sjunde delen i sommarpratsaktuella Sofie Sarenbrants serie om kriminalinspektör Emma Sköld. På ett unikt sätt skildras akuta samtidsfrågor som psykisk ohälsa och självmord. Vad vet du egentligen om dina närmaste?

Lycke
Mikaela Bley
Den första boken i en serie om kriminalreportern Ellen Tamm. Ellen får uppdraget att följa fallet med en försvunnen åttaårig flicka och dras samtidigt in i en härva av familjehemligheter, lögner och svek som tvingar henne att konfrontera sitt eget förflutna.

Blybröllop
Sara Paborn
Blybröllop är en komedi med mörka undertoner och en sanslös skildring av ett äktenskap i upplösning. Med bitande humor skildrar den en mogen kvinnas minst sagt överraskande väg till frihet.

Nio främlingar
Liane Moriarty
En roman om vad människor är beredda att göra för att läka, försonas och nå sina drömmar, berättad med samma karakteristiska värme och humor som i Liane Moriartys succéromaner Öppnas i händelse av min död och Stora små lögner.

Cold Case Väg 9
Tina Frennstedt
En höstnatt mördas den unga pianisten Max Lund brutalt intill väg 9 utanför Ystad. Detta är den andra fristående delen i den prisbelönta deckarserien inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen.

Hans och Greta i det hemsökta huset
Wiley Blevins
Wiley Blevins har skrivit om några klassiska sagor till skräcksagor. En av de sagorna är Hans och Greta. Passar de allra modigaste unga läsarna, men bör inte läsas vid läggdags.

Cirkusdeckarna och Kolmårdenmysteriet
Stina Lövkvist
En tiger stjäls från Kolmårdens djurpark och tvillingarna Kaspar och Katinka tar upp jakten på bovarna. Det blir ett dramatiskt äventyr där deckarna räddar livet på ett barn, blir instängda och träffar en gammal bekanting. Passar barn från sju års ålder och uppåt.

För alltid...
Ingelin Angerborn
Nora ska tillbringa sommarlovet hos mammas kompis Vanja i en stuga på landet. En spökig sommarrysare för ungdomar. Ingela Angerborn är författaren bakom succéboken Rum 213 som också filmatiserats.

Godnatt Mister Tom
Michelle Magorian
En barn- och ungdomsklassiker. Godnatt Mister Tom är en berättelse om vänskapen mellan en spinkig liten grabb från Londons slumkvarter och en butter gammal man.

Bockarna Bruse på badhuset
Bjørn Rørvik och Gry Moursund
Bockarna Bruse är på väg till vallen för att äta sig feta, men på en skylt står det "Badhus 200 meter". De bestämmer sig för att gå dit, men inte slipper de undan trollet. Passar barn i åldrarna 3-6 år.

Arnes stora läskiga tänder
Katie Jarvis
En alligator med vassa gaddar visar sig skälla värre än han bits i denna komiska, hjärtevärmande historia om att få nya vänner och upptäcka vem man egentligen är.

Vem vill leka med Zigge?
Charlotte Cederlund och Maya Jönsson
Zigge har tråkigt och ingen har tid att leka. Då får han syn på sin storebrors trambil. Plötsligt är det full rulle i trädgården och det kommer fler som vill leka med Zigge.

Bara fem minuter till
Marta Altés
Kluriga tankar om tid för förskoleåldern. Fem minuter kan vara jättelångt om man har tråkigt, medan en timme flyger iväg när man är på kalas. Varför är det så? En bok om hur det kan vara när stora och små tänker om tid.
PÅ STARTSIDAN JUST NU