Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2022-8-2 KL. 16:09

Teater firar med mycket väsen för ingenting

Av Mia Karlsvärd

VADSTENA Det är flera timmar kvar innan publiken kommer, trots det är många av de som jobbar med föreställningen på plats. Shakespearefabriken fyller 25 år, eller 26 år eller rent av 27 år. På grund av pandemin fick de skjuta på 25-årsfirandet, därav oklarheten över jubiléet.

Teater firar med mycket väsen för ingenting
Nils Karlman har två roller på scenen - Konrad och gårdsfolk. Foto: Mia Karlsvärd

Teaterensemblen startade sitt tema med Shakespeareföreställningar på gräsgården vid Bjälboättens palats i Vadstena 1996. Charmerande på sitt sätt med utomhusföreställningar men mindre vädervanskligt nu när föreställningarna är inomhus i den före detta fabrikslokalen ute på slätten utanför Vadstena mot Borghamn.

Att skapa en föreställning kräver många olika roller, inte bara de som syns på scenen. Några timmar innan kvällens föreställning träffar vi några som är tidigt på plats i Shakespearefabriken.
– Att nu ha en stationär lokal för teatern är bra tycker Pontus Plaenge, skådespelaren och regissören som varit med sedan starten på gräsgården.

Årets uppsättning ”Mycket väsen för ingenting” är en komedi av William Shakespeare, om kärlek, missförstånd och förvecklingar.
I foajén packar Gunilla Isacsson upp programmet för årets föreställning.
– Biljettförsäljningen ser bra ut. Ungefär som 2019, innan pandemin, berättar Gunilla Isacsson, producent för Shakespearefabriken sedan 2011.

Inne på scenen putsas det lite extra. Några av skådespelarna vässar till några scener tillsammans med Inga Onn, regissören för årets föreställning.
–Så här timmarna innan kan det vara lite känsligt, säger Pontus Plaenge.

Bakom scenen hittar vi Filippa Strand Berg, kostymansvarig. Hon syr på en stor tyllskjorta.
– Det här är min sista dag. Nu ska allt vara klart till kommande föreställningar, säger hon.

Rummen bakom scenen är många och längst in med bedårande utsikt över slätten sitter Nils Karlman vid sminkspegeln.
–Att man ser och läser vad som ska hända och sedan får vara med i hela processen tills vi är framme till föreställning, det är kul, säger han samtidigt som han sminkar sig.

Utanför entrén har Pontus Plaenge satt sig för att läsa manuset, ännu en gång. Säkert för hundrade gången. Intill honom sopar Mario Haxhi.
–Det ska bli riktigt fint här innan publiken kommer, säger Mario Haxhi, som också sköter caféet och biljettkassan.

Inne på scenen fortsätter finslipningen. Det bara är ett par timmar kvar innan föreställning. ”Mycket väsen för ingenting” går att se på Shakespearefabriken fram till början av augusti.

MIA KARLSVÄRDEn sista finslipning på manus och vid entrén. Pontus Plaenge, skådespelare läser och Mario Haxh, ansvarig för cafét och biljettkassan sopar. Foto: Mia KarlsvärdPhilip Lithner, skådespelare och Jeff Lindström, koregraf. Till höger Inga Onn, regissör. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU