Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-10-7 KL. 12:04

Så har kommunerna smittsäkrat sina äldreboenden

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Den 1 oktober upphörde besöksförbudet på äldreboenden. Sedan regeringen meddelade beslutet några veckor tidigare har det pågått ett intensivt arbete i det östgötska kommunerna för att göra öppningen så säker som möjligt och skydda boende, personal och anhöriga från coronaviruset.

Så har kommunerna smittsäkrat sina äldreboenden
Äldreboendena runtom i Östergötland har inspirerats av varandra och utformat rutiner som till viss del är likadana och till viss del utformats utifrån de förutsättningar som finns på respektive plats. Foto: Pixabay

Regeringens beslut att öppna äldreboenden grundar sig i att smittspridningen i samhället är låg, de åtgärder som redan vidtagits ute i äldreomsorgens verksamheter tillsammans med nya myndighetsföreskrifter och rekommendationer. Beslutet välkomnades i Östergötland när det kom.
– Ja, det är positivt. Det är klart att många har mått dåligt av att inte kunnat träffas, och vi har försökt att göra så gott vi kan för att anhöriga och äldre ska ha kunnat träffas utomhus och via digitala kanaler, säger Caroline Strand, socialchef i Vadstena kommun.
Hon har tillsammans med socialchefer i de andra östgötska kommunerna suttit i möten och de har tillsammans tittat på olika lösningar för en trygg öppning som inte leder till att smittan kommer in på boendena. Kommunerna har lite olika lösningar på olika boenden beroende på deras förutsättningar. En del åtgärder fungerar på några ställen och andra på andra, men man har också tagit lärdom och inspiration från varandra. Kommunerna har på sina respektive webbplatser instruktioner om vad som gäller vid besök på deras äldreboende.

I VADSTENA gäller till exempel att inte komma om man har minsta symptom, ringa och föranmäla besöket, max två besökare per gång, inga besök under avdelningens måltider, att inte vistas i avdelningens gemensamma utrymmen under besöket, invänta personal vid huvudentrén som följer en till besöksrummet/den boendes rum, hålla avstånd och tvätta händerna.
Motala kommun har tagit fram ”Rutin för säkra besök på särskilda boenden för äldre” inför öppnandet.
– Pandemin pågår och det är mycket viktigt att alla besökare följer de regler som vi satt upp, säger Ulrica Abrahamsson, verksamhetschef inom äldreomsorgen i ett pressmeddelande.
För besökare på Motala kommuns äldreboenden gäller att ringa och planera sitt besök med personalen på respektive avdelning, bara besök inne i lägenheterna och inte i allmänna utrymmen, att bara komma om man är frisk, hålla två meters distans och kommunen skriver också att det är olämpligt med fler än två besökare per tillfälle och lägenhet. Besök rekommenderas mellan klockan 10.00 och 17.00.

PÅ SOLGÅRDENS ÄLDRECENTER i Ödeshög tar man nu emot besök i särskilda besöksrum med plexiglas och med möjlighet att hålla avstånd. Personalen hälper de boende ut till besökrummen och man avråder från besök på avdelningarna. Förbokning över telefon gäller och max fem besökare per tillfälle får komma. Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma vid minsta symptom samt att tvätta eller sprita händerna ofta gäller. Värdar tar emot vid ingången till dagverksamheten och hjälper till att hålla avstånd under besöket och eget fika får inte tas med och värdar hjälper besökare att hålla avstånd
Boxholms kommun skriver på sin webbplats att man erbjuder anhöriga besök i ett besöksrum eller anvisad besöksplats där det är möjligt att hålla god hygien, avstånd och kunna undvika möte med andra personer som bor på boendet. Besöksbokning gäller, man ska vara symptomfri och man blir hämtad på anvisad plats av personalen. Personalen tar med den boende till besöksplatsen. Maximalt två besökare tillåts per gång. Handsprit finns och möjlighet att tvätta händerna innan och efter besök.
I Mjölby kommun uppmanas besökare på äldreboenden att stanna hemma om de är sjuka, sprita händerna innan besöket och att fylla i en besökslogg för eventuell smittspårning. Besökarna får munskydd att använda under besöket, alla besök ska vara i den boendes lägenhet och man ska hålla fysiskt avstånd till varandra under besöket.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-10 KL. 23:51

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur

"Vi behöver alla delar av naturen för att lösa vår egen existens".

De ska gå 100 000 steg på en dag
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-9 KL. 15:51

De ska gå 100 000 steg på en dag

Tilde och Jennifer förbereder sig för utmaning på Öland

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare
MJÖLBY 2021-6-9 KL. 09:02

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare

Se bilder från prisutdelningen här på sajten.

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare
ÖDESHÖG 2021-6-8 KL. 08:04

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare

"Allt kommer handla om vilka som lyckas att få ut max av både spelare och ledare".

Fler nyheter