Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-10-28 KL. 13:47

RS-virus ökar kraftigt bland spädbarn

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Barnklinikerna ser en kraftig ökning av smitta med RS-virus. Ett stort antal spädbarn har behövt vård för andningsbesvär på barnakutmottagningarna i Region Östergötland.

RS-virus ökar kraftigt bland spädbarn
De flesta äldre barn och vuxna blir inte särskilt sjuka av RS-virus, men de minsta barnen och äldre kan få komplikationer som leder till inneliggande sjukhusvård. Foto: Pixabay

– Vi råder föräldrar att skydda sina spädbarn genom att hålla god handhygien och inte låta dem träffa infekterade personer, framför allt barn”, säger Catrin Furuhjelm, verksamhetschef vid H.K.H Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping, i ett pressmeddelande.

UNDER COVID-19-PANDEMIN har många infektioner minskat, bland annat RS-virus som spädbarn normalt brukar få under det första eller andra levnadsåret. När vi nu vistas mer inomhus samtidigt som restriktioner släppts har smittan tagit fart igen och vårdcentralerna och barnsjukvården har ett stort söktryck.
– Majoriteten av patienterna på barnakutvårdsavdelningen är nu spädbarn med andnöd. De får vård och det finns bra behandlingar, men det är ändå alltid traumatiskt för föräldrar och barn att komma in på sjukhus. Rådet är därför att skydda spädbarnen från smittan genom att, om möjligt, hålla äldre syskon hemma från förskolan första halvåret, så att de inte tar med sig RS-smitta hem, kommenterar Catrin Furuhjelm, verksamhetschef vid H.K.H Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping.

DE FLESTA ÄLDRE BARN och vuxna blir inte särskilt sjuka av RS-virus, men de minsta barnen och äldre kan få komplikationer som leder till inneliggande sjukhusvård.
– Äldre barn som är över ett år brukar oftast få RS-infektion som en förkylning. Om det går att skjuta fram smittillfället tills barnet är äldre minskar risken att barnet ska drabbas av andnöd och behöva sjukhusvård, säger Catrin Furuhjelm.

Region Östergötlands råd för att skydda nyfödda barn från smitta:
• Om möjligt, låt äldre syskon vara hemma från förskolan de första sex månaderna då det i de flesta fall är syskon som drar hem infektioner från förskolan och sedan smittar den nyfödda.
• Var noggrann med handhygienen särskilt vid egna eller syskons symtom på luftvägsinfektion, använd gärna tvål och handsprit. Om möjligt, försök separera den nyfödda och den smittade.
• När spädbarnet träffar personer utanför familjen – undvik strikt de som har pågåendesnuva, hosta, feber eller annan infektion.
• Undvik platser med folksamlingar exempelvis mataffärer och köpcentrum.
• Ge barnet en rökfri miljö.
• Amma om du kan.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom
MJÖLBY 2022-4-28 KL. 07:04

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom

I Mjölby har Majblomman varit vilande i några år, men i år har Mjölby tätort återigen en lokal förening.

Håkan är nyfiken i en strut
ÖDESHÖG 2022-4-27 KL. 15:00

Håkan är nyfiken i en strut

– Man blir helt slut av behandlingarna. Man måste vara positiv, säger Håkan Johansson.

Fler nyheter