Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-5-4 KL. 13:00

Rederiet får ekonomisk hjälp för ångbåten Boxholm II

Av Carolina Fransson

BOXHOLM. Många vill åka med den vedeldade ångbåten Boxholm II på Sommen om somrarna. Pandemin har dock ställt till det med ett minskat antal passagerare och betydligt färre antal turer 2020. Boxholms kommun är nu en av flera som skjutit till pengar för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Rederiet får ekonomisk hjälp för ångbåten Boxholm II
Förra sommaren innebär stora förluster i intäkter då ångbåten inte ens gick hälften så många turer som en normal sommar. Foto: Rederi Aktiebolaget

Den vedeldade ångbåten Boxholm II gjorde sin premiärtur på Sommen i juli 1904. Akterskeppet byggdes om 1922 och försågs då med sittplatser. Sedan 1966 går hon endast som passagerarfartyg.

EN VANLIG SOMMAR kör Boxholm II cirka 80 turer under perioden juni-juli-augusti. Förra sommaren blev det 30. Passagerarantalet ligger också vanligtvis på cirka 70 personer, men då det förra sommaren bara tilläts folksamlingar på max 50 personer - vilket innebar 47 passagerare och tre besättningsmän - blev det också mindre intäkter per tur.
– Vi gjorde en rejäl förlust, konstaterar Bengt Samson, vd för Rederiaktiebolaget S/S Boxholm II.

I ÅR PLANERAR rederiet för en normal sommar, men då smittspridningen fortfarande är hög och restriktionerna ligger kvar är det ännu osäkert hur sommaren kommer att se ut. Rederiet har ansökt om stöd på sammanlagt 300 000 kronor för kommande säsong på Sommen från delägarna Boxholms kommun, Tranås kommun och Ydre kommun. Då Tranås kommun är störst har de bidragit med 150 0000 och resterande två kommuner ska bidra med 75 000 kronor var. Boxholms kommunstyrelse sa nyligen ja till att bidra ångbåten med denna summa.
– Vi gör det här för att vi ser båten som en viktig symbol för bygden. Den har funnits i många år och vi tycker att det är synd om den skulle försvinna, säger Claes Sjökvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Boxholm.

BENGT SAMSON välkomnar stödet. Förutom kommunerna har också stödföreningen Ångbåtens Vänner, Stiftelsen Sommen och ett antal företag som har aktier i rederiet gått in med pengar. Det är många som ser Boxholm II som en värdefull turistattraktion.
– Det är värdefullt för det kan rädda en säsong till. Den förlust som budgeterats för inför 2021 täcks nu upp av driftsbidragen från ägarna, så efter dessa bidrag tror jag inte vi behöver redovisa förlust, säger Bengt Åke Samson.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-10 KL. 23:51

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur

"Vi behöver alla delar av naturen för att lösa vår egen existens".

De ska gå 100 000 steg på en dag
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-9 KL. 15:51

De ska gå 100 000 steg på en dag

Tilde och Jennifer förbereder sig för utmaning på Öland

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare
MJÖLBY 2021-6-9 KL. 09:02

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare

Se bilder från prisutdelningen här på sajten.

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare
ÖDESHÖG 2021-6-8 KL. 08:04

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare

"Allt kommer handla om vilka som lyckas att få ut max av både spelare och ledare".

Fler nyheter