Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-9-30 KL. 20:46

Nya vargvalpar – troligt problem med inavel i Långbogenreviret

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. Fyra nya vargvalpar har fötts under 2021 i Långbogenreviret i nordvästra Östergötland. Det meddelar länsstyrelsen efter att de nya vargarna fångats på film.

Nya vargvalpar – troligt problem med inavel i Långbogenreviret
Nya vargar i Långbogenreviret. Vargen på bilden är inte en av vargarna i Östergötland. Foto. Pixabay.

Den vuxna vargtiken som tidigare fanns i Långbogenreviret, och som är mamma till tidigare kullar, sköts sommaren 2020 i samband med en skyddsjakt. Det är därför nu oklart vilken individ som har fött de nya valparna, men risken är stor att det nu handlar om en pappa som har parat sig med en dotter eller att två syskon har fått valpar ihop. Den svenska vargstammen har generellt stora problem med inavel och dålig genetik.

Rovdjursfrågor har fått lite nytt liv i Östergötland på senare år i och med etableringen av ett vargrevir i nordvästra länsdelen, Långbogenreviret som sträcker sig över området där kommunerna Motala, Linköping och Finspång möts.

Under 2019 och 2020 visade länsstyrelsens rovdjursinventeringar att det hade fötts sju respektive, fyra valpar i reviret.

Förra veckan kunde länsstyrelsens viltspårare slå fast att det har fötts valpar i reviret även under 2021. Detta efter att en vuxen och fyra valpar fastnat på en film som är tagen med en av länsstyrelsens viltkameror i reviret.

– Att det fötts nya valpar var ganska väntat eftersom länsstyrelsen under sommaren har fått rapporter från personer som har sett valpar i reviret. Dessa observationer har vi inte kunnat bekräfta förrän nu, säger Fredrik Näsman, vilthandläggare på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Exakt vilka individer som finns i Långbogenreviret och hur de parar sig får vi vänta lite med att få reda på.

– Inventeringen av varg pågår mellan 1 oktober och 31 mars. Då kommer vi att samla in spillning i reviret för att få svar på vilka och hur många individer som finns i området, säger Fredrik Näsman vidare i pressmeddelandet.


Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU