Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-10-14 KL. 13:25

Musiken har förenat Conny och Stig

Av Carolina Fransson

BORENSBERG. Conny Nordquist och Stig Sunneruds vägar korsades på 60-talet då Conny medverkade i popbandet M.T.Else. Stig var musikintresserad och såg ofta bandets framträdanden. I bland ersatte han Conny som sångare. Det var möjligen där en lång vänskap mellan dem startade, menar de.

Musiken har förenat Conny och Stig
Conny Nordquist och Stig Sunnerud. Foto: Carolina Fransson

Vi träffas hemma hos Conny. Här finns studion där han och Stig spelar in låtar som går att hitta på Youtube och Spotify. Conny och Stig är i dag pensionärer. De har slutat åka ut på spelningar, men skriva låtar vill de göra så länge orken och lusten finns.
– Varje gång vi sjunger in en låt tänker jag att det här är nog sista gången rösten håller. Alla är så hesa nuförtiden i min ålder, och jag börjar känna av det med. Men vi måste hålla i gång. Om vi skulle göra ett uppehåll på en eller två månader skulle vi förmodligen tappa skaparförmågan. Åldern är så tuff. Min hjärna behöver det här, säger Stig.
– Sätter man undan musiken tappar man flowet, fyller Conny i.

DE MÖTTES för första gången för 50 år sedan och sedan dess har de gjort över 50 låtar tillsammans. På 70-talet spelade de i hop i countrybandet "John Colt Group" och uppträdde på Mosebacke Monarki, tillsammans med Alf Robertson och New Strangers. Stig har alltid intresserat sig för Skånska Lasses bondjazz, och började under 80-talet författa sångtexter i hans anda. Han gjorde lokala framträdanden och utvecklade efterhand sitt textskrivande. Stig skrev senare låtar tilllsammans med Anders Hane, vars band Tajm sen kom att vinna Bert Karlssons stora popbandstävling med låten "Eget regn" som Stig hade skrivit texten till.
Conny medverkade som ung i dåvarande Mjölbys gossmusikkår, numera ungdomsmusikkåren. 1965 blev han sångare i M.T.Else. Några år efter att bandet avvecklats startade han Strandbandet och blev samtidigt medlem i Linköpingskören ”ad libitum”. Efter Strandbandet följde bandet ”Trizz”, som fortfarande existerar.

VÄNNERNA HAR genom årens gång kommit i från varandra då annat kommit emellan, men de har alltid hittat tillbaka till varandra. 1999 korsades deras vägar igen då Stig frågade om Conny kunde spela på hans frus 50-årskalas. Stig skrev en låt till henne som Conny tonsatte och det resulterade i en skiva som Stigs fru fick i present.
Det är få gånger de blivit osams.
– Jag tror att anledningen till att vi lyckats hålla sams är att vi har en väldigt stark vänskap och mycket att prata om. Sen lämnar vi lite ansvar åt varandra och backar när vi känner att det är något vi inte behöver konfrontera, säger Conny.

DE ÖVER 50 låtarna de gjort sträcker sig över många genrer som country, rock, visor, pop, latinamerikanskt, tango, jazz,vals, schottis, hambo, polka med mera.
– Stig och jag båda varit musiklärare och då kan man inte säga till sina elever att den här musikstilen är bäst. Vår bakgrund i skolan har gjort oss öppna för all musik. Vi tycker om all sorts musik och vi har velat testa - kan vi skriva en vals? en tango? en hambo? Vi vet inte om vi kan, men vi har i allafall gjort det, skrattar Conny.
Deras senaste låt, som blev färdig för några veckor sedan, är en salsa. Sedan har de en countrylåt på gång.

PÅ STARTSIDAN JUST NU