Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-1 KL. 11:33

Maria arbetar med sin stora hobby

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. Maria Olofsson hade ett jobb inom socialtjänsten och bodde i ett hus Aneby tillsammans med sin man och två barn. När coronapandemin kom började hon fundera över vad som var viktigt i livet och vad Maria Ryngmark hade ett jobb inom socialtjänsten och bodde i ett hus i Aneby tillsammans med sin man och deras två barn. När coronapandemin kom började hon fundera över vad som var viktigt i livet och vad hon hade för drömmar som hon ville förverkliga. Flyttlasset gick närmare hennes och hennes mans släkt och vänner i Östergötland och hon började jobba på socialtjänsen i Mjölby. Nu har hon sagt upp sig från sin fasta anställning och öppnat en egen second hand-butik i Mjölby.

Maria arbetar med sin stora hobby
Maria Ryngmark tycker om att ta vara på det gamla och göra något nytt av det. Foto: Carolina Fransson

Maria tar emot i hennes butik vid Stora torget i Mjölby. När hon tog över lokalen hade den stått tom ett bra tag och hon har sedan dess gjort ett omfattande renoveringsarbete med den på kvällar och helger.
– Många tycker att jag är lite knäpp som öppnar en ny butik under coronapandemin, men jag tänker att är det någonting som det här året har lärt oss så är det väl att man inte ska ta saker för givet utan köra på om det går? Det är också många som har sagt att är det någon som kommer att lyckas så är det du som har öga för färg och form, säger hon.
– Det är klart läskigt att gå från anställd till egen företagare på heltid. Men jag tänker också att; varför skulle det inte funka? Man måste tänka positivt och jag har sålt lite innan som jag gjort om. Det finns ett intresse märker jag, säger hon.

I BUTIKEN SÄLJER HON möbler och saker som hon gjort om. Hon säljer också nya saker i hållbara material. Intresset för att ta vara på möbler och inredning och ge dem nytt liv väcktes hos henne i samband med att hon flyttade till huset i Aneby för några år sedan.
– Vi fick så mycket ytor att fylla. Det kändes inte försvarbart att bara köpa nytt, så jag började rensa bland det vi hade. Var det något vi inte behövde, men som vi kunde använda på ett annat sätt? När jag började tänka så började jag också tänka på vad jag kunde ta vara på och göra om. Det första jag gjorde om var en tv-bänk. Den har jag faktiskt kvar - och den är inne på sitt fjärde utseende nu, berättar hon.
Mycket av möblerna och sakerna hon säljer är sådant som hon tror blir lite bortglömt.
– Det är lite kul när man hittar en riktigt gammal möbel med signering. I bland har jag hittat gamla kvitton i möblerna och i en möbel har jag hittat fotografier. Det är lite charmigt att man kan hitta gamla skatter i möblerna och se att möbeln haft ett annat liv. Och att den möbeln som jag nu sitter och gör om kommer att hålla i ytterligare 50-60 år sen, säger hon.

HON HITTAR SAKERNA hon gör om på lite olika ställen, som loppisar och via annonser på sociala medier. Hon vill mest ha sånt som kanske är lite trasigt och inte ser så roligt ut. Det går att "rädda" de flesta möblerna, menar hon.
– I bland går det bra att spackla och slipa och laga på så sätt - i bland inte. Då kan man till exempel leka med texturer som täcker det som inte går att få bort, säger hon.
Maria har även en webbplats med webshop och finns på sociala medier.
– Jag känner att det är viktigt att ha en webshop som komplement om det är så att man inte vill komma in i butiken nu i de här tiderna. Det finns mycket färdiga sidor där man i princip bara kan lägga in text och bild på produkter, säger hon.


I möblerna kan Maria hitta "skatter", exempelvis gamla fotografier, som berättar något om möbelns tidigare liv. Foto: Carolina Fransson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fortsatt många på sjukhus – och så många har smittats i respektive kommun
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-18 KL. 10:09

Fortsatt många på sjukhus – och så många har smittats i respektive kommun

Den gångna veckan kom Region Östergötland med en ny rapport om smittläget i länet.

Nya besöksguiden är för både turister och kommuninvånare
ÖDESHÖG 2021-4-16 KL. 14:08

Nya besöksguiden är för både turister och kommuninvånare

"Vi ville göra något speciellt för alla som vill utforska vår kommun".

Törnqvist om jobbiga pressen som till slut blev till lättnad
MOTALA 2021-4-14 KL. 13:04

Törnqvist om jobbiga pressen som till slut blev till lättnad

"Man vill ju lyckas, man vill ha kul, istället för att hela tiden ha kniven mot strupen".

”Här sitter vi, en normal familj med förstörda liv – med allting på paus”
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-13 KL. 14:21

”Här sitter vi, en normal familj med förstörda liv – med allting på paus”

Familjen berättar om domen som kastade omkull livet.

Familjens surrealistiska mardrömsdygn
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-13 KL. 14:02

Familjens surrealistiska mardrömsdygn

"Jag skrev i ett sms, på skämt, att om han inte svarar så ringer jag polisen".

Fler nyheter