Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-19 KL. 12:00

Många vill vara samarbetspartners till "Upplevelsecenter för mat"

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. Mjölby kommun vill, tillsammans med andra aktörer, bygga ett unikt upplevelsecentrum för alla som är intresserade av mat, matens betydelse och produktion. Drygt 20 svenska och utländska företag och organisationer har ställt sig positiva till idén och vill utveckla den tillsammans med kommunen. Om allt går enligt plan kan byggstart ske i Väderstad 2025.

Många vill vara samarbetspartners till
Cecilia Burenby (S). Foto: Mjölby kommun

Det var för cirka tre år sedan som idén om ett upplevelsecentrum kring mat tog fart. Väderstad och KLM anslöt tidigt och sedan dess har ytterligare 18 samarbetspartners anslutit sig. Samarbetspartnerna utgör ett brett spektrum av aktörer; från logistik, digitalisering och produktion till rörelse och hälsa – alla med en koppling till mat, jordbruk och hållbarhet.
– Vi tror på den här idén och det är jätteroligt att så många fler gör det också. Det gör oss starka och tillsammans ska vi nu ta ”Upplevelsecenter för mat” till nästa nivå genom att bilda arbetsgrupper där aktörerna får utveckla idéer och visioner för centret, säger kommunstyrelsens ordförande i Mjölby, Cecilia Burenby (S).

TANKEN MED UPPLEVELSECENTRET är att det ska genomsyras av lärande, digitalisering och hållbarhet med upplevelser för både stora och små.
– Vi tänker oss att centret ska vara indelat i tre delar. Den första delen ska vara en besöksdel där man får klämma, känna, se och uppleva. Man får uppleva matens historia från jord till bord och ta del av den senaste forskningen. Den andra delen av upplevelsecentret ska bestå av hotell, restauranger och affärer. Den tredje delen blir ett offentligt skyltfönster där företag och organisationer får visa upp sig, säger hon.

UPPLEVELSECENTRUMET SKA ligga i Väderstad och 35 hektar mark är avsatt till det. Det är kommunens mark, men upplevelsecentrumet kommer att byggas och ägas av privata aktörer.
– Vi ser upplevelsecentrumet som något roligt och lärorikt. Vi tror framförallt på besök från skolor och barnfamiljer. För barnfamiljer kommer det här att ligga bra till med tanke på att det också finns mycket att se och göra i närheten; till exempelvis Astrid Lindgrens värld, Kolmårdens djurpark och Göta kanal, säger Cecilia Burenby.

Vad skulle det här upplevelsecentret betyda för Mjölby kommun och dess invånare?
– Det skulle sätta vår kommun ännu mer på kartan i och med den profil vi har. Sen skulle det också skapa en otroligt stor mängd arbetstillfällen inom väldigt många enklare nya jobb, inom besöksnäringen och inom mer avancerade områden, säger hon.

OM ALLT GÅR enligt plan kan byggstarten ske 2025. Hur stor är sannolikheten att det blir så och vad skulle kunna försena eller hindra den här byggstarten?
– Det som skulle kunna försena det är att vi fortfarande är i en långkonjunktur och i en pandemi, men jag tror inte det. Vi har kommit så långt med det här nu så nu har vi sagt att nu får vi flyga. Jag tror att vi har goda chanser att följa planen med tanke på hur långt vi har kommit, säger hon.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

En kommun ska styras även i pandemitid – så har det gått med digitala utmaningar
MJÖLBY 2021-5-8 KL. 10:03

En kommun ska styras även i pandemitid – så har det gått med digitala utmaningar

Mjölby, Ödeshög och Boxholm är först ut i vår kommunkoll.

Stort stöd från Ödeshögshåll för HV71 efter degraderingen
ÖDESHÖG 2021-5-7 KL. 16:07

Stort stöd från Ödeshögshåll för HV71 efter degraderingen

"I Ödeshög är det ganska delat mellan HV och LHC".

Ödeshögsförfattaren om hur vvs blev litteratur och hur man skriver ihop med någon
ÖDESHÖG 2021-5-7 KL. 08:05

Ödeshögsförfattaren om hur vvs blev litteratur och hur man skriver ihop med någon

"Det är intressant att få reda lite mer på arbetsprocessen när folk skriver böcker, framför allt när man skriver ihop".

Rederiet får ekonomisk hjälp för ångbåten Boxholm II
ÖSTERGÖTLAND 2021-5-4 KL. 13:00

Rederiet får ekonomisk hjälp för ångbåten Boxholm II

"Det kan rädda en säsong till"

Mjölby rankas som bästa kommunen för fastighetsföretag
ÖSTERGÖTLAND 2021-5-4 KL. 08:00

Mjölby rankas som bästa kommunen för fastighetsföretag

Cecilia Burenby (S): "Viktigt för utvecklingen"

Fler nyheter