Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2022-1-11 KL. 07:35

Lång väntan på ambulans i Boxholm - kortare i Mjölby och Ödeshög

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY/BOXHOLM/ÖDESHÖG. Det finns ingen ambulans stationerad i Boxholm. Det märks på tiderna som det tar för nödhjälp att komma fram till de olika kommunerna. Det visar ny statistik.

Lång väntan på ambulans i Boxholm - kortare i Mjölby och Ödeshög
Genrebild. Foto: Arkiv.

Det tar i genomsnitt 19,9 minuter för en ambulans att komma fram till någon som ringt 112 från Boxholm. Att jämföra med Mjölbys 12,4 minuter och Ödeshögs 13,8. Det finns ingen ambulans stationerad i Boxholm, men det finns alternativ som används i den typer av kommuner. Räddningstjänsten åker på allvarliga sjuklarm som hjärtstillestånd, också på självmordstillbud.

I Boxholm utnyttjas i mycket högre grad den typen av så kallade IVPA-åtgärder än i andra kommuner. IVPA står för "I väntan på ambulans" och betyder att om räddningstjänsten bedöms komma fram fortare så kallas de till den första insatsen vid livshotande läge.

Räddningstjänsten i Boxholm har en genomsnittlig responstid på 11,4 minuter, den är några minuter sämre än Mjölbys räddningstjänst som faktiskt är snabbast i länet med 8,8 minuter.

I Boxholm sker det 3,5 IVPA-insatser per år och per 1 000 invånare, motsvarande siffra i Mjölby respektive Ödeshög är 1,7 och 1,8.

Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU