Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-20 KL. 20:43

Kommunen svarar: ”Helt riktigt att vissa saker kan vara igång”

Av Anton Rimstedt

MOTALA. IFK Motalas klubbchef Pär Beckne kritiserar kommunens beslut att helt stänga ned barn- ungdoms- och junioridrotten och menar att man ”stänger ute fel folk”. Ordföranden i Bildningsnämndens kultur- och fritidsutskott, Karin Westberg (C), hoppas att man framöver kan bli mer specifik i vad som kan vara öppet och inte.

Kommunen svarar: ”Helt riktigt att vissa saker kan vara igång”
Karin Westberg (C), ordförande i Bildningsnämndens kultur- och fritidsutskott. Foto: Motala kommun/Pressbild.

– När rekommendationerna kom så rekommenderades det ju att stänga ner precis all fritidsverksamhet, både på idrotts-och kultursidan. Vi hoppas nu att man efter den 24 januari kan kolla på det lite mer specifikt, från verksamhet till verksamhet. Med den nya pandemilagen försöker man ju vara lite mer specifik. Brottning kanske inte är så bra, men man kanske kan spela tennis, om du förstår vad jag menar, säger Karin Westberg.

Hon är ordförande i det kultur- och fritidsutskott som ligger under kommunens bildningsnämnd och har frågor om idrott och kultur på sitt bord. Men Karin Westberg sitter dock inte med i kommunens krisledningsgrupp.

– Jag vill att vi nu tittar på vad som kan vara igång. För det är helt riktigt att vissa saker kan vara igång. Och jag har bett krisledningsgruppen i kommunen att titta på vilka aktiviteter som kan vara igång, säger den centerpartistiska kommunpolitikern.

Men det är ingen lätt situation, menar Karin Westberg. Hon vill poängtera att IFK Motala inte är motarbetade av kommunen.
– Det är förstås ett vägande för och emot hela tiden.

När Östgötatidningen har pratat med Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har han riktat kritik mot de kommuner och regioner som har valt att ”göra det enkelt för sig” och stänga ner all föreningsverksamhet under en dryg månads tid.

– Den möjliga konsekvensen att ungdomar slutar komma till föreningsidrotten kan i sin tur få stora konsekvenser, säger Björn Eriksson och fortsätter:

– Då får du ett samhälle där rörelse kommer i andra hand och den idrottsrörelse vi har vant oss vid och kanske tar för given får ordentliga revor. Hur tänker då lokalpolitikerna, är då min fråga. Kring till exempel subventionerade hyror och andra stöd för att idrott trots allt ska kunna bedrivas. Eller tänker man att det är billigare att stänga ner på grund av smittrisk. Och vad blir den långsiktiga effekten i kommuner som väljer det lite mer ensidiga lockdown-alternativet?

Karin Westberg svarar:

– Krisledningsgruppen har tagit beslutet att hellre stänga ner helt och hållet och se om det kan hjälpa och nu är det deras uppgift att se vad det är man kan släppa på. Det primära är ändå att avlasta sjukvården och se till att man inte får de här topparna.

Ur ett folkhälsoperspektiv kan det ju få stora konsekvenser om en hel generation sitter inne och sedan kanske inte kommer tillbaka till föreningsidrotten?

– Absolut. Men det är en avvägning och det är tur att det inte är digerdöden för då hade vi inte haft igång något, eller hur? Nu är det ett svårt avvägande, säger Karin Westberg.

IFK Motalas klubbchef Pär Beckne lyfter i artikeln här intill upp det absurda i att de har 7000 kvadratmeter is och med nya pandemilagen, om isen hade varit ett köpcentrum, så hade de fått ta in 700 personer.
– Den problematiken har du ju haft under hela pandemitiden. Det är det jag menar med att man nu äntligen har utrymme att kunna vara lite mer specifik, säger Karin Westberg (C).

Ordföranden i Bildningsnämndens kultur- och fritidsutskott återkommer gång på gång under intervjun till att hon ser en ljusning i och med den nya pandemilagen och att man med hjälp av den ska kunna skilja på äpplen och päron.
– Ja, jag tolkar det så, säger Karin Westberg.


Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Omberg i februari bjuder på både fjärilar och stupvarningar
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-4 KL. 09:07

Omberg i februari bjuder på både fjärilar och stupvarningar

Denna dag har den vita vintern plötsligt gått in i något brunskiftande vårliknande tillstånd.

Le Moine (MP) om Vättern och vargarna i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-3 KL. 00:22

Le Moine (MP) om Vättern och vargarna i Östergötland

"Jag vill hedra alla som har röstat på mig".

Magnus Karlsson gör parodi på corona-presskonferenser
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-1 KL. 11:40

Magnus Karlsson gör parodi på corona-presskonferenser

"Jag tog fram min telefon och filmade lite spontant"

Nu ska alla som är 85 år och äldre vaccineras
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-1 KL. 11:20

Nu ska alla som är 85 år och äldre vaccineras

Rickard Lundin: "Vi vaccinerar så fort vi kan och anpassar hela tiden planerna efter vilket vaccin vi får"

Fler nyheter