Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-17 KL. 10:59

Knappt en fjärdedel av alla företagare är kvinnor

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Sverige och Östergötland har många företagande kvinnor, men de kan bli fler. Bolag har också mycket att vinna på om fler kvinnor tar plats i styrelser. Det menar Åsa Ekman på Almi Företagspartner.

Knappt en fjärdedel av alla företagare är kvinnor
36 procent av företagen i Östergötland har minst en kvinna i sin styrelse. Foto: Pixabay

2019 var andelen kvinnliga företagare i landet cirka 23 procent. Det visade en rapport som Almi Företagspartner beställt från UC 2019.
– På den nivån har det legat i många år, säger Åsa Ekman på Almi.
Andelen bolag i Östergötland som har en kvinnlig VD var förra året elva procent och samma siffra i riket låg på 13 procent.

ALMI ARBETAR för att uppmuntra kvinnligt företagande och att de kvinnor som driver företag ska våga lite mer.
– Vi vill gärna bidra till att de vågar tänka lite större. En stor andel av de 23 procent kvinnliga företagare i rapporten från 2019 drev enskild firma, nästan 70 procent. Här kan vi dock se från 2020 att andelen som väljer aktiebolag som bolagsform ökar. Vi kan också se att en stor del av företagen som drivs av kvinnor har en omsättning på under 700 000 kronor. Det finns bolag som ägs och drivs av kvinnor och som omsätter över tre miljoner, men de är få. Endast cirka åtta procent av de bolag som drivs av en kvinna omsätter mer än tre miljoner, säger Åsa Ekman.
– Men det står definitivt inte still. Det går sakta men säkert framåt och vi kan alla bidra till att göra skillnad. Det handlar bland annat om att utmana strukturer, mönster och normer genom att uppmuntra varandra och ifrågasätta gamla sanningar, betonar hon.

ALMI HAR NYLIGEN gjort en styrelsekartläggning och i den kan man läsa att 36 procent av företagen i Östergötland har minst en kvinna i sin styrelse. Det är samma siffra som 2019 och 2018. Om man ser på hela riket så är siffran 39 procent. Tio procent av styrelserna i Östergötland har en kvinna som ordförande och av det totala antalet styrelseplatser i länet är 17 procent besatta av en kvinna. Åsa Ekman menar att det kan bli bättre och att bolag har mycket att vinna på att få in fler kvinnor i styrelserna.
– Fler kvinnor i styrelsen innebär ofta ett bättre resultat för bolaget. Det finns undersökningar som visar att om man har en jämställd styrelse där mellan 33 och 50 procent är kvinnor så är vinstmarginalen tio gånger högre i företaget, säger hon.

UNDER 2020 gjorde Almi Företagspartner Östergötland en satsning för att stärka kvinnors företagande. Flera organisationer brinner för frågan vilket gjorde att flera träffar skapades i samverkan med Östsvenska handelskammaren, 100-listan, Företagarna, Styrelseakademien Östsverige och Nyföretagarcentrum. Satsningen hette Qbusiness och innehöll föreläsningar, aktiviteter och workshops för kvinnliga företagare.
– Under aktiviteterna fick deltagarna bland annat svara på olika frågor som handlade om ägarformer, ojämställda styrelser med mera. Detta för att vi behöver lära oss mer om sanningarna bakom siffrorna för att vi ska kunna stötta med rätt saker, säger Åsa.
– Deltagarna gav många olika svar. Några av svaren handlade om svårigheter att få i hop familjepusslet, att de möttes av fördomar, att det behövs fler förebilder och att de skulle vara mindre riskbenägna. Men just att kvinnor skulle vara mindre riskbenägna är en fördom som inte stämmer, men som lever kvar. Det finns ny forskning som visar att det faktiskt inte är så. Kvinnor är inte mindre riskbenägna eller driver mindre framgångsrika företag, detta är bara myter som inte stämmer idag, fortsätter Åsa.

I ÅR FORTSÄTTER Qbusiness och tanken är att fortsätta lyfta kvinnliga förebilder och inspirera andra till att våga mer. Precis som under större delen av 2020 blir nätverksträffar och kunskapsseminarier under våren digitala.
– Men vi ser verkligen fram emot att få träffas fysiskt snart igen, avslutar Åsa Ekman på Almi Företagspartner Östergötland.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fortsatt många på sjukhus – och så många har smittats i respektive kommun
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-18 KL. 10:09

Fortsatt många på sjukhus – och så många har smittats i respektive kommun

Den gångna veckan kom Region Östergötland med en ny rapport om smittläget i länet.

Nya besöksguiden är för både turister och kommuninvånare
ÖDESHÖG 2021-4-16 KL. 14:08

Nya besöksguiden är för både turister och kommuninvånare

"Vi ville göra något speciellt för alla som vill utforska vår kommun".

Törnqvist om jobbiga pressen som till slut blev till lättnad
MOTALA 2021-4-14 KL. 13:04

Törnqvist om jobbiga pressen som till slut blev till lättnad

"Man vill ju lyckas, man vill ha kul, istället för att hela tiden ha kniven mot strupen".

”Här sitter vi, en normal familj med förstörda liv – med allting på paus”
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-13 KL. 14:21

”Här sitter vi, en normal familj med förstörda liv – med allting på paus”

Familjen berättar om domen som kastade omkull livet.

Familjens surrealistiska mardrömsdygn
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-13 KL. 14:02

Familjens surrealistiska mardrömsdygn

"Jag skrev i ett sms, på skämt, att om han inte svarar så ringer jag polisen".

Fler nyheter