Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 16:24

"Jag har träffat större original än jag själv"

Av Carolina Fransson

MOTALA. Bo "Boa" Axelsson har haft en kulturspalt i Motala Vadstena Tidning i ett tiotal år. Han har också bland annat varit med och startat Motala lokalrevy och suttit som ordförande i skrivarföreningen Vätternspegeln i många år. Nu är han aktuell med en bok om dåtidens Östergötland.


Bo "Boa" Axelsson. Foto: Privat

Boken heter Boas åker och han har skrivit på den i 23 år. Genom åren har han samlat på sig material till den. Han är uppvuxen i Kristberg med föräldrar som var lantbrukare. Han har bott i Motala kommun under hela sitt liv och bor i dag bara några kilometer i från sitt föräldrahem. Bo har bland annat skrivit om det han varit med om under sitt liv, det han hört släktingar berätta och det han hört personer från västra Östergötland berätta. Han skriver om det som hände under tiden för inlandsisen, de första människorna i Motala med omnejd och västra Östergötlands historia fram till i dag. Han varvar texter om dåtidens Motala med dikter, självbiografiska texter om honom och texter om personer som levt här tidigare.
– Jag har träffat så många gamla människor, större original än jag själv, och jag har så mycket att berätta så jag har känt att jag varit tvungen att skriva ner det och spara ner det för eftervärlden, säger han.

BO HAR ALLTID haft ett intresse för att skriva. Han har också fotograferat mycket och haft en hel del fotoutställningar och konstutställningar i olja. Boken, som han nu är aktuell med, har samma titel som en fotoutställning han tidigare haft.
Skrivandet tog fart i tonåren.
– Jag minns att tidningen Året runt anordnade en dikttävling någon gång i slutet av 50-talet. Det blev nog mitt genombrott, säger han.

SISTA KVÄLLEN innan dikten skulle vara inne skrev han i hop detta:
Den hoppfulle grabben från Slaka
redan börjat att hemplaner staka.
Över alla han vann
man på posten snart fann
hela drömhem för dikten tillbaka.
Efterhand han av gråt börja skaka.
Men dom glömde att skicka en maka.
– Ja, det är ju bra! sa min mamma Astrid. Skicka in den. Nej, det är ingen idé, sa jag. Då skickade hon in den sitt namn, minns Bo.
Dikten kom på andra plats av 40 000 bidrag, men eftersom den var inskickad i hans mammas namn var det hon som vann de 10 000 kronorna i prispengar.
– Jag fick önska mig vad jag ville för dem och valde en Hasselbladskamera, som jag haft mycket glädje av. Många av bilderna i boken har jag tagit med den kameran. Min bror valde en bandspelare, säger han.

BOAS ÅKER släpptes strax före jul och han skriver nu på sin andra bok; Bo åker vidare. Men den kommer han att bli färdig med lite snabbare.
– Jag har skrivit 70 procent på den och den blir klar någon gång i år, försäkrar han.
– Det blir en fortsättning på min livsresa. Jag skriver om bokhandeln i Motala, lokalrevyn och skrivarföreningen som jag varit aktiv i under 27 år. Jag skriver också om utställningar som jag haft och om de historiska spel jag producerat. "Spelet kring Medevi källa" som handlade om Sveriges äldsta hälsokälla samt "Grefven och Gräfvarne" som handlade om Baltzar von Platen och Göta kanals tillkomst. Båda framfördes ett tiotal år, tillägger han.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Omberg i februari bjuder på både fjärilar och stupvarningar
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-4 KL. 09:07

Omberg i februari bjuder på både fjärilar och stupvarningar

Denna dag har den vita vintern plötsligt gått in i något brunskiftande vårliknande tillstånd.

Le Moine (MP) om Vättern och vargarna i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-3 KL. 00:22

Le Moine (MP) om Vättern och vargarna i Östergötland

"Jag vill hedra alla som har röstat på mig".

Magnus Karlsson gör parodi på corona-presskonferenser
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-1 KL. 11:40

Magnus Karlsson gör parodi på corona-presskonferenser

"Jag tog fram min telefon och filmade lite spontant"

Nu ska alla som är 85 år och äldre vaccineras
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-1 KL. 11:20

Nu ska alla som är 85 år och äldre vaccineras

Rickard Lundin: "Vi vaccinerar så fort vi kan och anpassar hela tiden planerna efter vilket vaccin vi får"

Fler nyheter