Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-4-28 KL. 15:08

"Hitta ut" blir verklighet i Mjölby

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. Friskvårdsprojektet "Hitta ut" finns på 87 orter i landet. I Mjölby startas det för första gången i år. Från den 5 maj till och med den 3 oktober kan man - när man själv vill och i egen takt - vara ute och leta checkpoints som finns placerade i Mjölby, Skänninge, Väderstad och Mantorp.


Lina Petersson i Mjölby orienteringsklubb. Klubben arrangerar "Hitta ut" som är en aktivitet där man ska leta checkpoints. Det kan man göra tillsammans, exempelvis med sina barn. Här är hon med sina två söner Elliot och Olle. Foto: Privat

"Hitta ut" arrangeras av Mjölby orienteringsklubb och sponsras av Mjölby kommun och flera företag - bland annat Toyota Material Handling och Väderstad.
Östgötatidningen är mediapartner i projektet.

LINA PETERSSON är ledare för barngruppen i Mjölby orienteringsklubb och sitter med i klubbens barn- och ungdomsstyrelse.
– Med "hitta ut" vill vi få folk som i vanliga fall inte håller på med orientering att komma ut i naturen på ett coronasäkert sätt. Vi har en karta i Östgötatidningen under vecka 18 med alla checkpoints. Man kan sedan ladda ner appen, som heter "hitta ut", och registrera ett konto där. Man letar checkpoints som man hittar digitalt i appen eller så tar man med sig den fysiska kartan ut. När man hittat en checkpoint kan man skriva in det i appen och man kan också se hur många andra som deltagit i det här och var i kommunen det tagits flest checkpoints. Vi uppmanar också företag, föreningar och skolor att göra det här som en skolutmaning eller friskvårdsutmaning. Man kan se vilka placeringar andra har och på så sätt tävla mot andra eller mot sig själv. Man kan också tävla om priser från våra sponsorer. Men den stora vinningen är ändå att fler ska hitta ut och se ställen som de kanske inte varit på förut, säger hon.

IDÈN OM ett "hitta ut" i Mjölby fick klubben för cirka ett år sedan då flera som deltagit i det i Linköping hört av sig och velat ha det i Mjölby också.
– När vi började fråga företag och Mjölby kommun om de ville hjälpa oss med det här var de positiva. Många tyckte att det är en bra grej och såg det som säkert att det skulle kunna bli av då det går att genomföra även om restriktioner ligger kvar, säger Lina.

DET ÄR TILL en början en ettårig satsning och när säsongen är slut kommer klubben att utvärdera hur det har gått. Intresset för att vara ute i naturen har ökat under pandemin och "hitta ut" hade totalt 100 000 registrerade deltagare i landet 2020 jämfört med 43 700 säsongen 2019. 2018 var det totalt 28 500 registrerade deltagare, så intresset har vuxit för varje år. Lina tror därmed att intresset för "hitta ut" kommer att hålla i sig även när restriktionerna släpps och vi inte behöver hålla social distans längre.
– Ja. Visst kommer vi säkert att vilja göra mer inomhus igen, men jag tror också att vi kommer att vilja fortsätta att vara ute och röra på oss. Vi kommer nog inte att behöva göra något särskilt för att få folk att vilja fortsätta delta i det här. Jag tror det viktigaste för oss är att så många som möjligt får reda på att det här finns nu det första året - då blir det lättare för dem att sedan komma tillbaka och göra det igen om de tyckte det var trevligt. Sen tror jag det blir lättare och lättare. För oss är det bra att dra i gång det här nu då många sponsorer är positiva och vågar satsa på det då det är en grej som inte riskerar att bli inställd, säger hon.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”
MOTALA 2021-9-24 KL. 07:40

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”

"Vi har inte haft nog med intäkter under 2021 i förhållande till de kostnader som vi har".

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare
MJÖLBY 2021-9-16 KL. 07:36

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare

"Det gäller att man aldrig känner sig färdig. Man måste ständigt hitta nya vägar och ibland också ändra riktning".

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september
VADSTENA 2021-9-16 KL. 07:32

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september

Den vanligtvis Stockholmsbaserade duon ställer ut möbler och tavlor.

Fler nyheter