Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-26 KL. 12:52

Här är roliga lekar för resan

Av Lotta Hofström

RESA. "Är vi framme snart?". Alla som har åkt långt med barn känner igen frågan. Men också för vuxna kan resan ibland kännas riktigt lååååååång. Testa någon av dessa lekar för att fördriva tiden under resan med bil, buss, båt eller tåg!

Här är roliga lekar för resan
Att resa kan ibland vara långtråkigt för både stora och små. Men med några reselekar blir resan mycket roligare! Foto: Pixabay


A till Ö
Håll utkik genom fönstret. Försök hitta bokstäver på saker ni passerar, utgå ifrån alfabetet. Börja på A och jobba er mot Ö. Hitta alla bokstäver i alfabetet på saker ni passerar. Ni får bara hitta en bokstav per bild, skylt osv.

Antiassociationsleken
Börja med att en av deltagarna säger valfritt ord (tex tåg). Nästa person säger ett ord som inte har någonting med det föregående ordet att göra (tex banan). Sedan fortsätter leken till någon säger ett ord som kan associeras med föregående ord eller som någon sagt tidigare.

En association kan vara om en person säger tåg och nästa cykel (båda fordon), eller banan och sedan mandel (båda livsmedel).

Arga leken
Två spelare sätter sig mitt emot varandra och tittar varandra i ögonen. Målet är att få den andra person en att le, utan att själv göra det. Kroppskontakt, prata eller andra ljud är ej tillåtna.

Bilmärken
Om någon i bilen på en bilresa är bra på att känna igen olika bilmärken kan man gissa vilka bilmärken de mötande bilarna har.

Galenpanna
Börja med att alla deltagare skriver ett namn på en känd person på en lapp. Byt lapp med en annan och fäst lappen i pannan utan att titta. Använd ett gummiband, pannband eller mössa.

Försök sedan räkna ut vad som står på din lapp genom att ställa ja och nej-frågor till de andra spelarna. Den som först gissar är rätt vinner.

Hänga gubbe
Denna klassiker har nog de flesta koll på. En deltagare tänker på ett ord och drar ett horisontellt streck per bokstav på ett papper. De övriga deltagarna försöker sedan gissa ordet genom att gissa bokstäver. Om en deltagare gissar rätt bokstaven fylls denna i på motsvarande sträck. Gissar de fel ritar spelledaren en del av bilden hänga gubbe. För varje fel bygger man på bilden till dess att det visar en hängd streckgubbe.

Skriv gärna upp gissade bokstäver så är det lättare att komma ihåg vad som är gissat.

Jorden runt
Leken går ut på att säga länder eller städer vars första bokstav blir en del av alfabetet. Börja på A och jobba er vidare till Ö. Tex. Alingsås, Boden, Chile osv. Den som inte kommer på någonting är åker ut. Sist kvar vinner.

Innan ni börjar, bestäm om ni kör länder eller städer, huvudstäder, i Sverige eller i hela världen.

Kolla registreringsskyltar
Man kan ha mycket roligt genom att kolla registreringsskyltar på mötande eller passerande bilar. Man kan t.ex. ha en tävling där man ska hitta alla bokstäver i sitt namn, eller registreringsskyltar som börjar på alfabetets alla bokstäver eller alla siffror.

Mataffären
En person börjar med att säga någonting som man kan köpa i en livsmedelsbutik. Nästa person ska säga någonting annat, men det måste börja på samma bokstav som föregående ord slutade på. Kommer man inte på någonting inom 10 sekunder åker man ut. Sist kvar vinner.

Tex: Gurka, Avokado, ost, toalettpapper, ris, spagetti osv.

Nynna låten
För den här leken kan en musikspelare eller en smartphone med musik vara bra. Men det går även bra utan. En av deltagarna tar på sig hörlurar och väljer en låt. Hen nynnar med i låten utan att sjunga några ord. De övriga deltagarna ska då gissa vilken låt det är.

Bestäm innan om man ska gassa artist, låttitel eller båda för att få rätt. Första spelaren sätter på sig en musikspelare med hörlurar.

Resebingo
Rita ett rutmönster med 4×4 rutor på varsitt papper. Fyll i rutorna med olika saker som man kommer kunna se under er resa. Det kan vara en ko, traktor, lastbil etc. När man sedan ser en av sakerna markerar man motsvarande ruta. Man får poäng när man kar markerat en hel rad eller fyllt hela brickan.

Rättstavning
Perfekt träning för de som håller på att lära sig läsa och skriva. Börja med att utse en lekledare. Lekledaren bestämmer ett ord och vem av deltagarna som ska stava ordet. Stavar man rätt får man fortsätta, svara man fel åker man ut.

Den som är sist kvar vinner.

Tjillevippen
Här gäller det att vara först till kvarn. Så fort man ser en hage med hästar skriker man ”Tjillevippen!”.
Den som är snabbast får lika många poäng som hästar i hagen. Skulle det dock råka vara kor och inte hästar, får spelaren lika många minuspoäng som kor.

Tysta leken
Denna lek är perfekt när du känner att ni behöver en lugn stund. Räkna ner från tre. Efter 1 skall alla deltagare vara tysta. Målet är att vara tyst så länge som möjligt. Den som låter åker ut. Sisten kvar vinner.

20 frågor
Börja med att en av deltagarna tänker på en person. Det kan vara en känd person, okänd, död, levande, fiktiv person eller seriefigur. De övriga deltagarna turas om att ställa frågor till personen för att räkna ut vem den tänker på. Tillsammans har man 20 frågor på sig och man får bara ställa ja eller nej frågor. Den som gissar rätt får tänka på en person för nästa runda
Källa: Norrtåg, Lektips.seFolkhälsomyndighetens reserekommendationer

Du har ett personligt ansvar att resa så smittsäkert som möjligt. I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör om möjligt undvikas. Du kan dock använda kollektivtrafik vid resor till arbete eller sjukvård om du inte har något annat alternativ. Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.

Om smittspridningen skulle öka, så kan Folkhälsomyndighetens råd för resande inom Sverige komma att förändras.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Badguiden i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:44

Badguiden i Östergötland

Här är vår guide till länets badplatser.

Här kan du bada i Askersund
BOSTAD 2020-7-3 KL. 15:43

Här kan du bada i Askersund

Vid toppen av Vättern ligger den lilla kommunen som har många badplatser.

Recept: Brendas jordgubbstårta
MOTALA 2020-7-3 KL. 15:33

Recept: Brendas jordgubbstårta

"Jag gör mina mousse med färska bär och utan socker"

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:29

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid

Experten: "Den kanske blir än mer personlig"

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
BOXHOLM 2020-7-3 KL. 13:00

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Stumpan hittades uttorkad och ensam – räddades och fick ett nytt liv.

Fler nyheter