Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:45

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern

Av Carolina Fransson

MOTALA. Han är en tecknare, illustratör och konstnär från Motala som bland annat målat årstavlor för Folkracefestivalen. Nu är Hans Ström aktuell med åtta nya tecknade svart/vita bilder med motiv från Vätterns åtta hamnar.

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern
Hans Ström. Foto: Privat

Det är hamnarna i Askersund, Motala, Vadstena, Hästholmen, Gränna, Jönköping, Hjo och Karlsborg som Hans tecknat. I teckningarna visar han hur det moderna båtlivet tagit över den historiska sjöfartens betydelse. Han har samlat teckningarna i en mapp som han arbetat med under cirka två år.
– De bygger på bilder som jag tagit. Jag har gjort en teckning i taget och sen lagt undan den. Att det skulle bli åtta teckningar över hamnarna var inte så planerat från början, men Vättern är en lång sjö och jag ville teckna något mer än bara Motala, där jag bor. Jag har cyklat, åkt båt och åkt bil runt Vättern och jag fastnade för att teckna hamnarna för det är sådana platser man söker sig till och som har stora symbolvärden. Alla hamnarna har också sina egna karaktärer och man känner igen sig i dem mer än om man bara skulle se en teckning över ett sjölandskap som skulle kunna vara nästan varsomhelst, säger han.

HANS GJORDE en liknande mapp för 25 år sedan.
– Det var samma format och samma typ av bilder. Jag kände att jag ville förnya den serien nu då mycket i hamnarna har förändrats sedan dess. Jag har också fått mycket förfrågningar om den här sortens teckningar, så det föll sig ganska naturligt för mig att göra nya. Men då gjorde jag inte alla hamnarna som nu.
Han har fått mycket tid till tecknande nu under coronapandemin, och han berättar att det kreativa arbetet med det har hjälpt honom att hålla humöret uppe när mycket inte gått att göra och när mycket varit inställt. Teckningarna markerar platser där han känner sig hemma, säger han. Enligt Hans är Vättern Sveriges vackraste sjö. Det är en sjö han vuxit upp vid, seglat på, åkt motorbåt på och cyklat runt. Hans stora kärlek till Vättern gjorde att han gick med i Aktion Rädda Vättern och han har nu också valt att skänka en del av försäljningen av teckningarna till dem.
– Jag vill ge ett bidrag till Aktion Rädda Vättern för jag tycker att de gör en fin insats, säger han.

NÄR HANS tecknar använder han tusch och målar med tunna tuschstift för att få korsvisa streck med gråtoner.
– Streckteckningstekniken är en teknik som jag använt i säkert 50 år. Jag har tecknat sedan jag var liten grabb och alltid tyckt om att jobba med gråtoner. Att färglägga har inte riktigt varit min grej. Samtidigt har jag en atlejé där jag gör oljemålningar, vilket är något helt annat. Det är roligt att jobba med de kontrasterna.
Hans har genom åren haft många utställningar med sina målningar. Just nu deltar han i projektet Kulturkraft där han håller i workshops och föreläsningar på skolor i Örebro. Nu blir det dock inga vanliga föreläsningar utan digitala presentationer i stället. Hans gör också varje år en tavla till Folkracefestivalen. Förra året blev det dock ingen då Folkracefestivalen ställdes in.


Hamnen i Motala. Illustration: Hans StrömHamnen i Vadstena. Illustration: Hans Ström


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Omberg i februari bjuder på både fjärilar och stupvarningar
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-4 KL. 09:07

Omberg i februari bjuder på både fjärilar och stupvarningar

Denna dag har den vita vintern plötsligt gått in i något brunskiftande vårliknande tillstånd.

Le Moine (MP) om Vättern och vargarna i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-3 KL. 00:22

Le Moine (MP) om Vättern och vargarna i Östergötland

"Jag vill hedra alla som har röstat på mig".

Magnus Karlsson gör parodi på corona-presskonferenser
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-1 KL. 11:40

Magnus Karlsson gör parodi på corona-presskonferenser

"Jag tog fram min telefon och filmade lite spontant"

Nu ska alla som är 85 år och äldre vaccineras
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-1 KL. 11:20

Nu ska alla som är 85 år och äldre vaccineras

Rickard Lundin: "Vi vaccinerar så fort vi kan och anpassar hela tiden planerna efter vilket vaccin vi får"

Fler nyheter