Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-29 KL. 11:00

Dricker du för mycket på semestern?

Av Lotta Hofström

ALKOHOL. Många dricker mer alkohol under semestern. IQ, som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget, arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol – och uppmanar nu till att hålla koll på sommardrickandet.

Dricker du för mycket på semestern?
Att hålla koll på sommardrickandet handlar om att skapa hälsosamma beteenden: att dricka mindre och vid färre tillfällen. Foto: Pixabay

Ett glas för att varva ned, lite fler sociala middagar, en kall öl i solen. Under sommaren ökar svenskarnas alkoholvanor.

ENLIGT en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av IQ svarar 9 av 10 svenskar att de tror att det är vanligt att folk dricker mer på semestern för att varva ned. Hälften uppger också att de dricker oftare under sina lediga veckor, än under övriga tiden på året.

För många är en ökad semesterkonsumtion av alkohol inte ett problem. Men för vissa kan semesterdrickandet skapa vanor som är svåra att bryta till hösten, när vardagen kommer.

IQ uppmanar därför: Håll koll på sommardrickandet!

EN DEL VANOR smyger sig på oss utan att vi knappt märker att det händer. Som att ta sig ett glas eller två vid allt fler tillfällen. För att det är varmt, för att man har semester, för att ta vara på kvällen. Det är lätt gjort att det blir lite för ofta och ibland kanske lite för mycket. Då kan det vara bra att stanna upp och reflektera, säger Karin Hagman, vd på IQ i ett pressmeddelande.

– Att dricka för att varva ner är ingen bra idé. Alkohol har en bedövande effekt som gör att vi tillfälligt känner oss lugnare och mer avslappnade. I stunden kan det kanske kännas som att det hjälper men risken är stor att man mår sämre på sikt, säger Anders Hammarberg, legitimerad psykoterapeut inom Beroendecentrum Stockholm och docent i klinisk beroendeforskning vid Karolinska Institutet.

ATT HÅLLA KOLL på sommardrickandet handlar om att skapa hälsosamma beteenden: att dricka mindre och vid färre tillfällen.

– Fundera på hur stor plats du vill att alkoholen ska ta under din semester. Bidrar ditt drickande verkligen till att göra det trevligare för alla? Genom att reflektera minskar risken för att du eller någon du tycker om far illa och ökar dina chanser till en avkopplande ledighet, säger IQ:s vd Karin Hagman.För vissa kan semesterdrickandet skapa vanor som är svåra att bryta när vardagen kommer till hösten. Foto: Pixabay


Tips på hur du minskar din konsumtion
Du som vill minska din konsumtion och tycker att det är en utmaning, kan tänka på att det handlar om att dricka mindre när du dricker och att dricka vid färre tillfällen.

1) Sätt upp en gräns för max antal glas per tillfälle

2) Ät innan du dricker, det minskar alkoholsuget, och gör det lättare att dricka lagom mycket

3) Varva med vatten

4) Unna dig en buffé av alkoholfria drycker att välja mellan

"Bestäm hur många alkoholfria dagar du vill ha på en vecka och vad du vill göra de kvällar du inte ska dricka. Kanske kan promenader, lyssna på musik eller prata med en vän vara ett alternativ. Då undviker du att hamna i ett val mellan att dricka alkohol eller att göra något tråkigt. Innan du gör förändringen är det bra att du listar dina bästa skäl till att dra ner på din konsumtion. Tänk också på ditt umgänge när det är du som planerar och gör inköpen – en brittisk studie visar att människor är mer benägna att välja alkoholfria drycker om de är fler än antalet alkoholhaltiga drycker."

Källa: IQ

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Byrån mot diskriminering: Många HBTQ-personer diskrimineras
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-23 KL. 11:03

Byrån mot diskriminering: Många HBTQ-personer diskrimineras

”Det är jätteviktigt att jobba långsiktigt med de här frågorna”

Mjölby klättrar snabbt i näringslivsranking
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-23 KL. 10:47

Mjölby klättrar snabbt i näringslivsranking

"Särskilt roligt att företagarna är så nöjda med kommunens service"

Byrån mot diskriminering: Många HBTQ-personer diskrimineras
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-22 KL. 11:08

Byrån mot diskriminering: Många HBTQ-personer diskrimineras

"Jätteviktigt att jobba långsiktigt med de här frågorna"

Lärarduo från Dackeskolan prisades på gala
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-22 KL. 09:13

Lärarduo från Dackeskolan prisades på gala

"Jag är förvånad och superglad"

Gastronomiska framgångar för Mjölby Gymnasium
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-18 KL. 09:51

Gastronomiska framgångar för Mjölby Gymnasium

"En woedig smakwoesa på ren Östgötska"

Fler nyheter