Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-8-10 KL. 21:32

Bra förutsättning för solenergi i Mjölby och Motala – svårare i de mindre kommunerna

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. Det har väl knappast undgått någon att mänskligheten ganska omgående behöver ställa om till förnybara energikällor. Ett av dessa alternativ är solenergi, och många östgötar är positiva till att installera solceller på sina tak. Och förutsättningarna i Östergötland är goda för solenergi.

Bra förutsättning för solenergi i Mjölby och Motala – svårare i de mindre kommunerna
Så här kan det se ut när solpaneler pryder taket. Foto: Arkiv.

Allt detta visar dels en ny Sifo-undersökning, dels Vattenfalls kartläggning Solindex.

De syns på fler och fler hustak, solcellerna. Om inte annat så är de ett sätt för ett hushåll att bli mer självförsörjande. Hälften av de östgötar som har svarat på undersökningen uppger att man skulle kunna tänka sig att bli mer självförsörjande i avseendet egenproduktion av förnybar energi, till exempel genom solceller.

Sifo-undersökningen visar att närmare sju av tio invånare i Östergötland är intresserade av att installera solceller på taket. Samtidigt visar Vattenfalls kartläggning Solindex att Östergötland hade kunnat generera 497 miljoner kWh el per år om alla villabor hade solpaneler på taket. Det skulle räcka för att förse alla hus i tre av våra kommuner med energi för ett helt år.

– Det är väldigt kul att se att invånarna i Östergötlands läns intresse för solceller fortsätter att vara stort. Tekniken kring solceller har under de senaste åren också blivit mer lättillgänglig och kostar i dag betydligt mindre än för bara några år sedan vilket är en positiv trend, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.

Vattenfalls kartläggning visar även att Östergötland hamnar på en fjärdeplats över alla länen i Sverige som har bäst förutsättning för solenergi. Dock varierar förutsättningarna en del mellan de fem kommuner som Östgötatidningen bevakar. Motala och Mjölby återfinns på tredje respektive fjärde plats på listan över östgötakommuner med bäst förutsättning för solenergi, endast slagna av Linköping och Norrköping. Motala får indexsiffran 6,0, Mjölby 3,6. Detta att jämföra med toppande Linköpings 14,4.

Men Vadstena, Ödeshög och Boxholm återfinns i botten av listan, på plats tio, elva och tolv av 13 kommuner. Endast Ydre har ett sämre index. Dock kan ju den vakne läsaren se ett samband mellan storlek på kommun och förutsättning för solenergi, men andra småkommuner som Finspång, Söderköping och Åtvidaberg har ett bättre värde än våra västliga småkommuner.

Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU