Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-2-2 KL. 11:23

Biografen i Mjölby kämpar för sin överlevnad

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. För ett år sedan var bygglovet klart och det planerades för en större renovering av Saga bio i Mjölby. Sen kom coronapandemin och satte stopp för planerna. Nu kämpar biografen för sin överlevnad med privatvisningar, öppna visningar med max åtta personer i publiken och uthyrning för gaming.

Biografen i Mjölby kämpar för sin överlevnad
Saga Bio i Mjölby. Foto: Arkivbild

Det var i januari 2020 som Östgötatidningen skrev om den renovering av biografen som skulle ha påbörjats i maj samma år. Biografen skulle få två nya salonger och handikappanpassas. Inget av detta har kunnat genomföras.
– Planen var att vi skulle vara klara med det till jul, men vi har inte kunnat göra någonting. Det har satts på paus. Det är omöjligt att svara på när det kan komma i gång. Vi har inte skrotat planerna, men just nu handlar det bara om att överleva. Vi behöver hålla i varenda krona för vi vet ju inte hur det kommer att bli framöver. Det här året har kostat oss jättemycket pengar och kommer det i gång snart så kommer det att ta en stund att slicka såren, säger Janne Erm, platschef på Saga Bio i Mjölby.

SEDAN VÅREN FÖRRA ÅRET, då pandemin kom, har biografen haft öppna filmvisningar med begränsat antal i publiken efter rådande restriktioner, privata filmvisningar och hyrt ut lokalen för gaming. Man har också minskat ner till färre dagar med filmvisningar.
Sista helgen i januari visades Henrik Schyfferts guldbaggeprisade dramakomedi Spring Uje Spring på biografen. Intresset för att gå på bio är inte jättestort, men biografen står inte utan besökare.
– Ett stort problem är att det finns få filmer att visa. Det mesta är gammalt. Så det handlar egentligen inte så mycket om ett genombrott i kampen mot coronaviruset och ändrade restriktioner. Det handlar framförallt om vad som händer i USA och om när Hollywood släpper fler filmer, säger han.

HAN SER ÄNDÅ ljust på framtiden.
– Jag hoppas ju att vi tar oss igenom detta. Jag känner att det finns ett hopp i och med vaccineringen. Jag tror också att det kommer att finnas ett intresse för att gå på bio när det här är över. Folk verkar sugna, det hör man. Jag tror att man är mer sugen än någonsin att träffa andra. Så länge det finns filmer att visa tror jag att det kommer att finnas en publik. Jag är optimist, säger han.
Konkurrensen från streamingtjänster är han inte orolig för i framtiden. Det gäller att utvecklas, menar han.
– Men det får man göra hela tiden. Hela vår kedja arbetar för att hela tiden ha så bra ljud, ljus och bild som möjligt och sköna stolar. I viss mån måste man alltid hänga med. Man kan inte stå med armarna i kors.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Omberg i februari bjuder på både fjärilar och stupvarningar
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-4 KL. 09:07

Omberg i februari bjuder på både fjärilar och stupvarningar

Denna dag har den vita vintern plötsligt gått in i något brunskiftande vårliknande tillstånd.

Le Moine (MP) om Vättern och vargarna i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-3 KL. 00:22

Le Moine (MP) om Vättern och vargarna i Östergötland

"Jag vill hedra alla som har röstat på mig".

Magnus Karlsson gör parodi på corona-presskonferenser
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-1 KL. 11:40

Magnus Karlsson gör parodi på corona-presskonferenser

"Jag tog fram min telefon och filmade lite spontant"

Nu ska alla som är 85 år och äldre vaccineras
ÖSTERGÖTLAND 2021-3-1 KL. 11:20

Nu ska alla som är 85 år och äldre vaccineras

Rickard Lundin: "Vi vaccinerar så fort vi kan och anpassar hela tiden planerna efter vilket vaccin vi får"

Fler nyheter