Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-3-27 KL. 15:30

90-talister flyttar från Boxholm och Vadstena

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Mellan åren 2000 och 2018 har flera mindre kommuner i landet tappat många 90-talister. Det visar en rapport som Sveriges Television (SVT) gjort.

90-talister flyttar från Boxholm och Vadstena
I Boxholms kommun ökar 70-talisterna mest och 90-talisterna minskar mest. Foto: Lotta Hofström

Här resonerar kommunstyrelseordföranden i Boxholm respektive Vadstena, Britt-Marie Johansson (S) och Peter Karlsson (M), om utflyttningen:
– Jag tror att många lämnar kommunen för några år när de studerar vidare, säger Britt-Marie Johansson.
Hon fortsätter:
– Även om det går bra att pendla så är nog det bästa att bo på studieorten och lära känna sina kamrater. Efter studierna så kommer många tillbaka till sin hemkommun, så tror jag att det är i de flesta småkommuner. Vad vi kan göra för att ungdomar ska stanna kvar och bosätta sig här är att se till att det finns bra kommunikationer och bra boende. Vi har ju ett stort arbetsmarknadsupptagningsområde. Det tar inte lång tid att pendla med tåg till exempelvis Linköping och flera andra orter.

TILLGÅNGEN till bostäder är viktig för att 90-talisterna ska komma tillbaka, menar Johansson, som betonar tillgången till bostäder som viktig faktor för tillbakaflyttande.
– De flesta vill väl bo i en kommun med fin natur, närhet till skog och sjö, flera fina föreningar där det finns möjligheter att vara med och få sysselsättning, säger hon.

PETER Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Vadstena, tycker att det är positivt att 90-talisterna lämnar den lilla kommunen för att gå vidare med sitt vuxenliv.
– Många skaffar sig en universitetsutbildning följt av sitt första arbete, får arbetserfarenhet, bildar kanske familj och får barn. Naturligt är då att 80-och 90-talisterna börjar fundera på var deras barn ska gå i skola och växa upp. Det är då Vadstena, med dess politiskt stora satsningar på en bra skola och fina uppväxtmiljöer, kommer in i bilden. Vi vill locka tillbaka dem då, vårt lokala näringsliv behöver utbildad kompetent arbetskraft. Vi kan erbjuda bra boende, villor, bostadsrätter och hyresrätter, säger han.

DET FINNS ÄVEN ett behov i Vadstena av hantverkare, till exempel målare och snickare, samt personal inom vård och omsorg, fortsätter han.
– Jag hoppas att både Vadstenaungdomar och naturligtvis andra är intresserade av att välja dessa yrken. Jag tror att vi som kommun måste bli bättre på att marknadsföra detta vilket vi också kommer att göra, tillägger han.
Likt Johansson framhäver han sin kommun som en bra pendlarkommun till Linköping.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet
MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


ÖDESHÖG 2020-5-31 KL. 14:40
Hästholmaskylten har rustats upp

Hästholmaskylten har rustats upp

Kostade 15 000 kronor – avståndsfika för att fira.


ÖSTERGÖTLAND 2020-5-31 KL. 10:17
Folkets hus och folkparker får investeringsstöd

Folkets hus och folkparker får investeringsstöd

Två av dem ligger i Östergötland


BOXHOLM 2020-5-29 KL. 14:00
Nu går Brittis i pension

Nu går Brittis i pension

Familjens "redighetsminister" blev kommunalråd


Fler nyheter