Klik venligst
ÖDESHÖG 2020-5-6 KL. 11:18

Så coronaanpassade de eventet

Av Lotta Hofström

ÖDESHÖG. Trehörna byalag har tvingats ställa in flera evenemang på grund av coronaviruset. Men valborgsmässofirandet på Lustholmen blev av – trots social distansering, 50-personersregeln och eldningsförbud.

Så coronaanpassade de eventet
Social distansering i Trehörna på Valborgsmässoafton. Foto: Privat

Lösningen blev att utnyttja hela badstranden så att besökarna kunde sprida ut sig. Samt att ha valborgselden på en flotte i vattnet drygt femtio meter ut i Trehörnasjön, vilket godkändes av räddningstjänsten.
– Sträckan som folk stod på var nog en trehundra meter längs stranden. Så det var ordentlig distans och en del var till och med andra sidan sjön och såg firandet, säger Sture Brolin som är ordförande i Trehörna byalag.

ATT KUNNA genomföra eventet uppskattades av trehörnaborna. Men ortens manskör uppträdde inte. Istället sjöng besökarna "Vintern rasat" tillsammans.
– Det var en stor och gles kör som sjung unisont.

Efteråt utbringades ett fyrfaldigt leve för denna torra och kalla coronavår med förhoppningar om att regnet och värmen skulle komma tillbaka och coronan försvinna, berättar Sture Brolin.

BLAND ANNAT har byalaget ställt in den historiska vandringen med Kalle Bäck den 24 maj samt försommarfesten den femte juni. Nu är den stora frågan hur midsommarfirandet och den fjärde upplagan av trehörnadagen ska kunna genomföras. Midsommareventet på hembygdsgården drar över 100 personer och till trehörnadagen, som har tema vatten, har flera olika föreläsare bjudits in.


Några personer åtog sig uppdraget att bygga flotten. Anders Karlsson, med mycket svetskunnande och skapandelust, fick den klar i tid. Flotten lyftes i sjön med hjälp av en traktor, förklarar Sture Brolin. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU