Klik venligst
MJÖLBY 2022-4-4 KL. 23:56

Sannolikt ännu fler som kommer förtidsrösta – valet närmar sig

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY KOMMUN. En knapp vår och en sommar är allt som står emellan nutiden och valet 2022. Mjölby kommun har börjat förebereda sig för själva valet och också politikerna i fullmäktige verkar varva upp.

Sannolikt ännu fler som kommer förtidsrösta – valet närmar sig
Kommunstyrelsens vice ordförande Birgitta Gunnarsson (C) och kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S). Foto: Anton Rimstedt.

För visst var det lite valårstemperatur i kommunfullmäktige i förra veckan. Mycket glimt i ögat och halvt skämtsamma gliringar mellan framför allt kommunstyrelsens vice ordförande Birgitta Gunnarsson (C), Vänsterpartiets Franco Sincic och Moderaternas Mats Allard när det diskuterades och debatterades insynsplatser.

Det var Vänsterpartiet som hade lämnat in en motion med förslag om att samtliga partier som är representerade i kommunfullmäktige ska beredas insynsplats i kommunala nämnder, kommunstyrelsen och budgetberedningen. Detta för att främja demokratin och inkludera småpartier i den demokratiska processen i framtiden, enligt Franco Sincic.

Mats Allard (M) tyckte att formalian är för binär när det kommer till sådana frågor, han efterlyste fler alternativ än att bara yrka bifall eller att avslå. Det resulterade i viss förvirring i församlingen och efter några gliringar mellan nämnda politiker så drogs det på smilbanden lite här och var.

Var det möjligtvis en försmak på hösten? I vilket fall så hade kommunsekreterare Carina Stolt strax dessförinnan gått igenom information inför det stundande valet.

– Vi har förändrat vårt sätt att rösta, andelen som förtidsröstar ökar från val till val. Förtidsröstningen förenklar för många att gå och välja, förkunnade Carina Stolt.

Det var knappt 7000 förtidsröster i Mjölby kommun i valet 2018.

Kjell Gustafsson (S), ordförande i valnämnden:

– Jag tror på att vi kommer hamna runt 8000 förtidsröster det här valet. Det ökade med 700 stycken från 2014 till 2018, så varför skulle det inte öka minst lika mycket nu?

Några större förändringar är inte att vänta inför höstens val. Digitalisering av röster, som har efterfrågats på sina håll, blir inte av nu i alla fall.

– Det ska inte vara en överraskning hur det ser ut i vallokalerna.

Lokalerna för förtidsröstningen i Mjölby kommun är delvis nya inför valet i höst.

Galleria Kvarnen gäller för Mjölby tätort, Bostadsrättsföreningens samlingslokal nere vid tågstationen gäller i Mantorp och kommunens lokal för trygghetsskapande träffar bredvid vårdcentralen i Skänninge.

– Det som är gammalt och bekant är Folkungasalen i Väderstad, där kommer vi fortsätta som vi har gjort tidigare, berättar Carina Stolt.

– Något som är väldigt roligt för Mjölbys del är att vi har ett väldigt duktigt finsnickeri på Dackeskolan och de kommer hjälpa oss med att tillverka såna här "valskydd" till valsedelställen. Så vi kommer ha väldigt exklusiva och fina skydd skulle jag vilja säga. Titta gärna speciellt på dem när ni går och röstar, uppmanar till sist Carina Stolt.

Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU