Klik venligst
MJÖLBY 2020-2-18 KL. 15:24

Jonathan Clarmo gör avancerade legobyggen

Av Carolina Fransson

VÄDERSTAD. 34-årige Jonathan Clarmo gillar Star Wars. Han är också en stor legoentusiast. För några år sedan hjälpte han sin brorson att bygga i hop en legokonstruktion av Millenium Falcon efter att brorsonen plockat ut de medföljande legofigurerna ur kartongen. Sedan dess har det blivit mer och mer avancerade konstruktioner och utställningar för Jonathan.

Jonathan Clarmo gör avancerade legobyggen
Jonathan Clarmo bygger det han känner för. Här har han gjort en musikstudio. Foto: Carolina Fransson

I dag är Jonathan, som bor utanför Väderstad, medlem i Swebrick, en förening för vuxna legoentusiaster. Föreningen har cirka 20 aktiva legobyggare i Östergötland och Jonathan träffar många av dem regelbundet. De pratar lego, ger varandra tips och ställer ut tillsammans.
– Just nu håller vi på med ett gemensamhetsbygge. Vi är flera byggare som ska bygga olika moduler som sedan ska sättas i hop och när det är klart föreställa en bunker från kalla krigets Sverige. Det kommer att bli ett jättestort bygge som ska visas på en utställning på Flygvapenmuseum i maj, berättar han.

SEDAN han började bygga har det blivit mycket som är Star Wars inspirerat.
– Jag har tidigare också byggt mycket mörka och trasiga saker, men den senaste tiden har jag byggt lite annat med lite ljusare färger. Jag inspireras väldigt mycket av populärkultur, fantasy och musik, berättar han.
Jonathan bygger mycket utifrån referensbilder som han hittar i böcker och på nätet.

HAN BYGGER i perioder. Just nu är han inne i en period då han suttit varje kväll i ett par till tre veckors tid.
– Det jag gillar med lego är att man får använda sin kreativitet och hitta lösningar på problem som man ställs inför. För mig är legobyggandet väldigt mycket avkoppling också, det är skönt att sätta sig på kvällen eller en lördagseftermiddag och bygga eller sortera, säger han.

I bland är hans snart femårige son med och bygger - med ett eget bygge intill. Jonathan har ett eget rum där han har allt lego.
– Jag har byggt upp ett lager. Det är sorterat efter färg och bit i sortimentslådor och sortimentsskåp, så att det ska gå lätt att hitta när man bygger. De flesta byggen står nedpackade i kartonger - redo för nästa utställning eller för att rivas. Jag brukar sällan bygga om något. Oftast behöver jag bitarna till något nytt, berättar han.

PÅ FRÅGAN hur man blir en riktigt duktig legobyggare svarar han:
– Det är bara att bygga, bygga, bygga. Jag visar upp mina byggen på Facebook och olika forum, och där får jag feedback. Sen får man testa sig fram, blir det inte bra får man riva och bygga om. Det har jag gjort hur många gånger som helst.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Chokladkonstnären skapar unikt påskgodis
VADSTENA 2020-4-8 KL. 08:00

Chokladkonstnären skapar unikt påskgodis

Kunderna kan säga: ”Det är för fint för att ätas!"

ÖSTERGÖTLAND 2020-4-7 KL. 14:31
Ödeshögs kommun vill rekrytera fler till vård och omsorg

Ödeshögs kommun vill rekrytera fler till vård och omsorg

"Alltid önskvärt om man har utbildning"


ÖDESHÖG 2020-4-7 KL. 13:49
Byalaget hjälper med hemleverans

Byalaget hjälper med hemleverans

Handlar mat och medicin: "Vi riktar oss till alla"


ÖSTERGÖTLAND 2020-4-7 KL. 12:38
Motala kvinnojour om männens coronavåld

Motala kvinnojour om männens coronavåld

"Vi gör allt vi kan för att hålla igång vår stödverksamhet"


Fler nyheter