Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
MOTALA 2024-6-12 KL. 06:00

Skyddsjakt på varg efter angrepp på får

Av Sara Anderberg

MOTALA En varg får skjutas inom Fågelmossereviret i Motala kommun, det har länsstyrelsen beslutat. Anledningen är att vargar har angripit får vid två tillfällen i området, natten till 20 maj och natten till 3 juni.

Skyddsjakt på varg efter angrepp på får
En ökning av vargstammen har förutspåtts tidigare. Magnus Oscarsson (KD) vidhåller det han sa till Östgötatidningen förra året: licensjakt är nödvändig för att skydda lantbruket. Foto: Östgötatidningen

Ett större antal får har dödats eller måst avlivas på grund av skador vid angreppen.
– Totalt har ett trettiotal får dödats, säger vilthandläggare Jim Forsberg i ett pressmeddelande.
Länsstyrelsen bedömer att det finns risk för ytterligare skada och beslutar alltså om skyddsjakt. Den får påbörjas först efter ytterligare angrepp eller en likvärdig händelse, som observation av varg i en inhägnad med tamdjur.
– Syftet med beslutet är att kunna påbörja en skyddsjakt snabbt vid nästkommande händelse. Vi bedömer att det inte finns några andra lämpliga lösningar än skyddsjakt, säger Jim Forsberg.
För drygt ett år sedan presenterades en inventering av varg i de tre vargrevir som berör Östergötland. Det är Långbogen, Fågelmossen och Tisaren, varav Tisaren delas med Örebro län.
Då kunde Östgötatidningen berätta att det var far och dotter som var det revirmarkerande paret i Långbogen och en bror och en syster i reviret Fågelmossen. Den östgötske riksdagspolitikern Magnus Oscarsson (KD) menade att antalet vargar måste begränsas i landet för att inte lantbruket ska utarmas.
– Det fungerar inte med en så stor vargstam som det är nu, sade han till Östgötatidningen. Det måste till licensjakt på varg, både i Östergötland och i Jönköpings län.
Enligt Naturvårdsverket är antalet vargar omkring 440 i Sverige.

Magnus Oscarsson vidhåller det han sade 2023.
– Det finns alldeles för mycket varg i Sverige, tamdjur angrips i hela södra delen av landet. Riksdagen sa förra året att antalet bör sänkas till 170-270 individer. Jag menar att vi bör ligga nära den lägre siffran. Lantbrukare drabbas oerhört hårt när deras djur blir angripna.
De båda angreppen i maj-juni i Östergötland har dokumenterats av Länsstyrelsen. Vid det första angreppet har DNA-analys visat att den angripande vargen var den revirmarkerande hanen från Fågelmossereviret. Tillståndet för skyddsjakten gäller till och med 30 juni i år och området omfattar den huvudsakliga utbredningen av Fågelmossereviret.

SUSANNE HASSELQVIST


PÅ STARTSIDAN JUST NU