Klik venligst
VADSTENA 2020-7-3 KL. 08:56

Upptäck Vadstena – i gratisapp

Av Lotta Hofström

VADSTENA. Till förra årets turistsäsong tog kommunen fram gratisappen Upptäck Vadstena som nu har laddats ned av drygt 4 700 personer. I appen finns vandringar med historiska frågequiz på svenska, tyska och engelska.

Upptäck Vadstena – i gratisapp
I sommar finns fyra vandringar - kvinnohistoria, medeltiden, 1900-talet och det fattiga Vadstena - som är mellan fem och åtta kilometer långa.

Appen, som smygstartade 2019, har syftet att göra Vadstenas kulturhistoria mer tillgänglig. I sommar finns fyra vandringar - kvinnohistoria, medeltiden, 1900-talet och det fattiga Vadstena - som är mellan fem och åtta kilometer långa.
– Det blippar i mobiltelefonen när man är på rätt ställe, och då får man informationen. Och till det finns ett quiz som man kan lösa under vandringen, förklarar Markus Lindberg som är kultur- och fritidsstrateg i Vadstena kommun.

IDÈN TILL APPEN kommer från elever från Unga Tio, som är en praktik i design- och produktutveckling för gymnasieelever, som fick i uppdrag av kommunen att ta fram otraditionella förslag på hur man kan informera om Vadstenas kulturhistoria.

Suzanne Möller från Fox form & funktion var projektledare under apputvecklingen. En förstudien till appen gjordes för att ta reda på vad lokalbor och turister vill veta mer, samt hur de vill fåt till sig informationen.
– Det framkom önskemål om att man ville veta mer om olika kända platser men också om människor som bott och verkat här. Det fanns ingen motsättning mellan att gå guidade turer och gå runt själv, utan det är mer olika sätt att få information. Vissa såg en fördel med att kunna ta en paus när man vill, ta en fika och sedan fortsätta gå, säger Suzanne Möller.

Inför säsongen 2020 har en del nödvändiga uppdateringar gjorts, berättar hon.
– Som ligger i linje med det senaste hos iOS och Android. Inga stora förändringar för användaren annat än att man kan använda Dark mode och Logga in med Apple, säger hon.

APPEN kan vara perfekt under coronapandemin för personer som vill gå en guidad tur men samtidigt vill hålla avstånd.
– Grundtanken från början var att alla inte vill gå med en guide tillsammans med andra, men den passar extra bra nu då vandringarna kan göras utan att beblanda sig med andra, säger Markus Lindberg.


På sikt finns tankar om att göra liknande vandringar i Borghamn och vid Tåkern, men fokus inför kommande säsong är framförallt att skapa en kortare, mer barnvänlig, tur i appen samt göra en guidad tur som passar till Vadstenas Gustav Vasa-jubileum 2021.
– Det är 500 år sedan han valdes till riksföreståndare i Vadstena.

Den som är nyfiken på appen och annat som finns i Vadstena kan vända sig till Infocenter, som ligger i centrala stan.


Appens syfte är att göra Vadstenas kulturhistoria mer tillgänglig.


PÅ STARTSIDAN JUST NU