Klik venligst
VADSTENA 2020-6-11 KL. 09:09

Nu har reko-ring startat i Vadstena

Av Lotta Hofström

VADSTENA. Elva producenter, något under 100 kunder och flera nyfikna besökte premiären av nya reko-ringen i Vadstena, berättar arrangören Brenda Hilding från konditoriet Min söta värld.

Nu har reko-ring startat i Vadstena
"Rätt så bra för en första utlämning", säger Brenda Hilding som arbetar för att ännu fler producenter ska ansluta sig. Foto: Privat

Varje onsdag klockan 18.30 till 19 under jämna veckor kan vadstenabor hämta närproducerade varor på parkeringen vid Kungsvalla idrottsplats.
– Jag pratade med kommunen och vi åkte ut tillsammans för att hitta en lämplig parkering. Det får inte bli för trafikerat och ska inte störa andra aktiviteter som sker i sommarstaden Vadstena. Vi producenter levererar med våra bilar och konsumenterna kommer ofta i bil. Vi uppmuntrar därför folk att komma med cykel för att undvika trängsel och trafik, säger Brenda Hilding.

KONCEPTET REKO, rejäl konsumtion, kommer från Finland och finns nu på flera orter i Sverige. I Östergötland finns reko-ringar i bland annat Mjölby, Motala och Linköping. Brenda Hilding är en av initiativtagarna och administratörerna i vårt län. Hon ansvarar för att samordna producenterna i Vadstenas reko-grupp.

En reko-ring innebär att kunder beställer för varor från olika lokala producenter via en sluten Facebook-grupp, och betalar i förväg, för att hämta vid en utsatt tid på vid en samordnad varuutlämning. Reko-produkterna ska vara hållbara och miljövänliga och närodlade eller närproducerade.

PRODUCENTERNA kommer från orten eller närliggande orter. Kanske är producenten i uppstarten av sin verksamhet, eller har en liten gård eller produktion för eget bruk och vill sälja det lilla överskottet.

TANKEN är också att kunna sälja utan svinn, genom att bara ta med sig det antal varor som redan är betalat för.
– Reko i Östergötland har vuxit och vi har fler kunder, säger Brenda Hilding.
– Ulämningen i Vadstena sker samma dag som i Motala vilket passar många producenterna perfekt. Nu testar vi och ser hur det går i Vadstena. Vi har fått mycket positiv respons från kommunen och över 500 i Facebookgruppen. Nu kör vi!På första utlämningen i Vadstena var det många frågor och många som besökte för att kolla hur reko-ringen fungerar. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU