Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-12-9 KL. 16:21

Vinnare i novelltävlingen Unga Berättare är utsedda

Av Ksenia Emelianova

ÖSTERGÖTLAND. Vinnare i årets tävling Unga berättare tillkännagavs på Östergötlands bokmässa TellUs den 4 december.

Vinnare i novelltävlingen Unga Berättare är utsedda
Vinnare i novelltävlingen Unga Berättare 2021. Från vänster: Emma Leifler, Mika Jönsson, Matilda Eriksson, Madeleine Säll, Lisa Ring och Beatrice Tiger. Foto: Götabiblioteken.

25 bidrag har kommit in i novelltävlingen Unga Berättare i år. Juryn har valt ut sex vinnarbidrag: ”När stormen har lagt sig” av Beatrice Tiger, ”Får man hälsa” av Emma Leifler, ”Hemma i bruna ögon om sommaren” av Lisa Ring, ”Fyra väggar” av Madeleine Säll, ”Med snällare ögon” av Matilda Eriksson, ”En resa” av Mika Jönsson. Emma Leifler korades till årets skrivarstipendiat och fick priset som bestod i en skrivarkurs på en folkhögskola.

Juryns motivering lyder: ”En suggestiv och humoristisk historia med stråk av svärta där en ensam gammal dam åkallar självaste Lucifer för att dricka te. Språklig detaljrikedom och livfull dialog skildrar ett laddat möte som roar, förskräcker och överraskar”.

På bibliotekets hemsida Götabiblioteken.se kan man läsa de sex vinnarnovellerna, juryns motiveringar och novellförfattarnas svar på frågan om varför de skriver.

Tävlingen Unga berättare har arrangerats av Götabiblioteken i samarbete med Regionbibliotek Östergötland sedan 2006. Alla ungdomar mellan 16 och 30 år bosatta i Östergötland och Tranås får delta.

– Biblioteken har bland annat som uppdrag att arbeta med litteratur och läsfrämjande. I det ingår att stimulera till eget skrivande. Att arbeta med tävlingen Unga berättare är mycket roligt. Det kommer så många bra texter. Juryn har ett mycket givande arbete med att läsa och diskutera texterna, säger Ingrid Loeld Rasch, utvecklingsledare på Regionbibliotek Östergötland.

Ksenia EmelianovaPÅ STARTSIDAN JUST NU