Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-10-9 KL. 07:31

"Vi tar en dag i taget och gör det bästa av det"

Av Carolina Fransson

VADSTENA. Personalen på Vätterngården har under besöksförbudet varit ett extra socialt stöd för de boende. Nya rutiner har också arbetats fram.



Eva Engström, tillförordnad enhetschef, tar emot i entrén till Vätterngården och vi går till den möblerade besökslägenhet som nu under pandemin har iordningsställts här. Där väntar undersköterskan Sofi Eklund. Besökare rekommenderas att träffa sina anhöriga i besökslägenheten i första hand. Lägenheten har en altandörr som man går in igenom, på ett bord innanför den finns handsprit och vid ett bord med en plexiglasskiva i mitten kan man sitta och prata.

NÄR PANDEMIN kom fanns en stor oro för att smittan skulle komma in här - och en liten oro finns kvar.
– Många tyckte att det varit jobbigt när man att inte fick träffas. Vi försökte underlätta så mycket som möjligt och informerade om att man fick träffas ute, gå promenader tillsammans och hålla avstånd, säger Sofi.
Personalen har också prioriterat om arbetsuppgifter för att få mer tid för umgänge med de äldre.
– Vi kan gå ut på promenader eller bara sätta oss ner en extra stund och prata. Det gör vi annars också, men mer nu så ingen känner sig ensam, säger Sofi.
– Vi har också fler aktiviteter nu, för nu är det ju vi här som blir deras närmaste, fyller Eva i.

VÄTTERNGÅRDEN HÅLLER fast vid många inarbetade rutiner även nu när besöksförbudet är hävt.
– Vi försöker begränsa antalet besökare och hitta olika lösningar för hur man kan umgås. Våra boende får åka hem, gå längre promenader och vara ute på stan, men vi skickar ändå med dem och deras anhöriga att vi lever fortfarande med Covid-19. Man måste vara försiktig, säger Eva.

NÄR BESÖKSFÖRBUDET hävdes var det många som ringde för att boka besök.
– Det var ett glädjebesked för både boende och anhöriga. Samtidigt har många kvar tänket att "ska vi verkligen träffas nu?". Några av de boende har varit väldigt noga med att vilja hålla avstånd. De vill skydda sig själva, sina grannar och vänner här, berättar Sofi.
Vill man komma hit nu får man först ringa till den avdelning där ens anhörig bor. I första hand sker besöket i besökslägenheten, men då det bara finns en sådan är det svårt att kunna ta emot så många besök där. Man försöker begränsa besöken till en timme och max två besökare per gång.
– Samma rutin gäller för att boka besökstid i den boendes lägenhet som i besökslägenheten, men då får man boka innan och kontakta personalen när man kommer. Besökarna spritar händerna och vi erbjuder visir innan man kommer in till avdelningen. Man får inte umgås i gemensamma utrymmen, säger Eva.
Efter besöken spritas kontaktytorna i lägenheterna av.

VÄTTERNGÅRDEN HAR under pandemin köpt in en större surfplatta, som bland annat används vid videosamtal.
– Det har uppstått ett digitalt intresse - och det är så roligt att se. Många anhöriga har också valt att köpa in egna plattor till sina äldre här, säger Sofi.
– Vi säger till våra äldre att vi tar en dag i taget och gör det bästa av det, avslutar hon.
Vadstena kommuns andra äldreboende, Wasagården, arbetar på liknande sätt som Vätterngården och det finns en besökslägenhet även där.





Eva Engström och Sofi Eklund. Foto: Carolina Fransson


PÅ STARTSIDAN JUST NU