Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-8-25 KL. 15:15

"Vi tänkte att kommer det tio får vi vara nöjda"

Av Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. I år har Östgötadagarna blivit Östgötasommar, vilket innebär att deltagande aktörer på den östgötska landsbygden har öppet under fler dagar än den traditionsenliga helg då Östgötadagarna brukar vara. Konstnärerna Ganga Roslin Bladh och Rurik Bladh deltar i Östgötadagarna för första gången och visar konsten i sitt hem.


I trädgården visar Ganga upp en målning av en hare. Haren är ett kärt motiv för henne och hon fastnade för motiv av harar efter en resa till England förra året. Nu har en riktig hare dessutom flyttat in i trädgården med sina ungar. Foto: Privat

När konstrundan Omkultur ställdes in i våras bestämde sig Ganga och Rurik för att delta i Östgötasommar i stället.
– Vi hade en diskussion i föreningen och vi var några stycken som bestämde oss för att vara med, säger Ganga.
Ganga och Rurik har både öppna och bokade visningar i sin trädgård och ateljé som ligger i Vadstena kommun några stenkast från Tåkern och nära kommungränsen till Ödeshög. Sin första öppna visning hade de den 23 augusti och den lockade cirka 25 personer varav många kom redan innan de öppnat.
– Jag blev glatt överraskad. Vi tänkte att kommer det tio får vi vara glada, vi är ändå långt ute på landet, men det kom mer än det dubbla och folk verkade nöjda och glada, säger hon.
– Det gav mersmak. Det är roligt att träffa glada människor och det kom många trädgårdsintresserade, vilket gav många bra samtal. Vi kunde tipsa, men det var också många som kom med kunskap som inte vi hade så vi kunde lära av varandra, fortsätter hon.

GANGA OCH RURIK har visat upp konsten i sitt hem under konstrundan, som anordnas under försommaren, några gånger och också när de nu deltar i Östgötasommar kommer många konstintresserade, säger hon. Att visa upp sin trädgård under sensommaren är den största skillnaden.
– Det här är nästan en roligare årstid för oss att bjuda in besökare för så här års ser man hur trädgården vuxit upp och vad man fått för resultat. Trädgården kommer mer till sin rätt såhär års, säger hon.
Ganga och Rurik planerar för tre öppna visningar till. De har coronaanpassat genom att ha öppet större delen av eftermiddagarna och en bit in på kvällen.
– Trädgården är 5 000 kvadratmeter, så den är också naturligt coronaanpassad, men det finns också handsprit, säger Ganga. – Vi har inte överputsat varken trädgård eller ateljé och besökarna är fria att vandra här. Vi bjuder hem dem till en levande miljö helt enkelt, fortsätter hon.


Ett konstverk som heter Fågel blå som Rurik ursprungligen gjorde till en konstrunda. "Den är vår beskyddare vid vägen som står som en vakthund och blickar ner mot Tåkern", säger Ganga. Foto: Privat



Det finns så mycket konstverk i trädgården att Rurik och Ganga fått göra en karta. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU