Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-4 KL. 13:57

"Vi märker att det finns ett stort behov av att prata"

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. I 16 år har Mjölby Fibromyalgiförening funnits. Föreningen är en av två i Östergötland där medlemmar kan träffas för att umgås, ta del av föreläsningar och diskutera sin vardag med andra.


Siw Green och Rose-Marie Thorn har båda fibromyalgi. Foto: Carolina Fransson

När Siw Green fick fibromyalgi i början av 2000-talet märkte hon att det var många andra som hade det och att det verkade finnas ett behov hos många att få prata om det med andra. Hon tog kontakt med fibromyalgiförbundet och startade upp föreningen i Mjölby 2004.

SIW VAR ORDFÖRANDE i tio år. Nu är det Rose-Marie Thorn som är det. Föreningen har cirka 90 medlemmar från bland annat Linköping, Motala, Mjölby, Boxholm, Kinda och Tranås. De håller till i en stor, handikappanpassad lokal på Högliden 5D i Mjölby. Föreningen har studiecirklar och aktiviteter såsom fester, föreläsningar och utflykter av olika slag. Under det senaste halvåret har mycket varit inställt på grund av coronapandemin. Nu startar föreningen upp med sina tidigare aktiviteter, till exempel promenader, vattengympa, sittgympa, stickcafé med mera.
– Vi märker att det finns ett stort behov av att prata. Har jag till exempel en dag då jag inte mår så bra kan jag berätta det för Siv och hon kan säga att hon också känt så. Den bekräftelsen betyder mycket, berättar Rose-Marie.

FIBROMYALGI KAN man få i alla åldrar.
– Jag tror att man påverkas på olika sätt av det. Jag kan vara väldigt stel när jag vaknar på morgonen. Jag kan också vara öm i kroppen, få dimsyn och lätt bli trött. Jag reagerar också mycket på växlingar i vädret, berättar Rose-Marie.
– Ja, när det blir kallt och ruskväder brukar jag bli stelare, instämmer Siw.
Rörelse i lagom mått är det bästa för dem, tycker de.
– Går jag en timme varje dag känner jag mig lite mjukare i kroppen. Är det sämre väder har jag i bland gått till gymmet, säger hon.

HUR DE BLIR bemötta av omgivningen varierar.
– De i min närhet vet att jag tar längre tid på mig i bland och kan erbjuda sig att hjälpa till och bära saker, men när jag träffar andra kan jag i bland märka av lite irritation över att de tycker att gör saker för sakta. Som när jag är på gymmet. Det kan gå långsammare med övningarna om man har ont och är stel, säger Siw.
– Många som har fibromyalgi har inte blivit trodda av läkare och myndigheter, men jag tror att det har blivit lite bättre nu, säger Rose-Marie.

Fakta: Fibromyalgi:
Fibromyalgi är ett kroniskt smärtsyndrom som kännetecknas av långvarig, utbredd smärta, ömhet, sömnstörning och trötthet. Det finns i dag ingen botande behandling, men mycket forskning och utveckling pågår inom området. Behandling av fibromyalgi går i dag ut på att hitta sätt att hantera sin sjukdom och lindra symtom.
Källa: Fibromyalgiförbundet, www.fibromyalgi. se

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Många vill lämna polisyrket
ÖSTERGÖTLAND 2020-11-24 KL. 10:39

Många vill lämna polisyrket

"Högre lön är den viktigaste faktorn för att behålla de poliser vi har i dag"

Här finns delarna i kedjan som gör Vadstena till Sverigetvåa
VADSTENA 2020-11-24 KL. 01:25

Här finns delarna i kedjan som gör Vadstena till Sverigetvåa

"En röd tråd genom hela vår verksamhet".

Wettergren rensar tankarna efter samling som huvudansvarig
ÖDESHÖG 2020-11-24 KL. 01:19

Wettergren rensar tankarna efter samling som huvudansvarig

"Jag stänger inga dörrar, men jag trivs väldigt bra i den roll jag har nu".

Boxholmstjejen ny ordförande i Muf: ”Allt började med en revolt”
BOXHOLM 2020-11-23 KL. 22:45

Boxholmstjejen ny ordförande i Muf: ”Allt började med en revolt”

Matilda Ekeblad i intervju om uppdraget att leda största ungdomsförbundet.

Vadstena näst bäst i landet:
VADSTENA 2020-11-16 KL. 19:22

Vadstena näst bäst i landet: "Vårt signum är en bra skola"

Utbildningschefen utvecklar vad topplaceringen betyder. Läs också hur det gick för de andra kommunerna.

Fler nyheter