Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-8-23 KL. 09:17

"Superveckan" kröntes med derbyseger för MAI

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Storebror Motala AIF. Lillebror Mjölby AI. Andra derbyt för säsongen. Första mötet i seriespel på Vifolkavallen lagen emellan på många, många år. Klart att Mjölby AI:s andra derbyvinst av två möjliga år 2021 kom lägligt för att kröna en vecka som går till historien i som en av klubbens mer händelserika och minnesvärda.


Stundtals tuffa tag på Vifolkavallen mellan MAI och Maif. Foto: Anton Rimstedt.

MAI:s "supervecka", som de själva valde att kalla det, kunde inte ha fått ett bättre slut. Efter den snöpliga förlusten i svenska cupen i onsdags, och efter att man tillsammans med Mjölby kommun innan lördagens avspark hyllat stadens OS-hjälte Jonna Andersson var det bortalaget och storebror Motala AIF som kom ut och gjorde en imponerande första halvlek inför ett utsålt Vifolkavallen. Valon Silka gav Maif ledningen och fram till att domaren blåste straff till MAI under halvlekens sista sekunder så var det Motala för hela slanten.
– En bra första halvlek från vår sida. De hade väl inte något mer än straffen egentligen. Efter paus så tappar vi vår matchplan och det blir mer som MAI vill ha det. Det blir stressigt och hafsigt från vår sida. Det är snöpligt att släppa in 1-1 i slutet av första på straff, men i andra kommer vi inte ut som jag vill att vi ska göra, säger Motalas tränare Martin Axén.
– Riktigt dålig första. Vår sämsta halvlek den här säsongen skulle jag säga. Sen har vi ett riktigt bra snack i paus och kommer ut helt annorlunda till andra halvlek. Det är det som gör att vi vinner den här matchen, säger Mjölbys anfallare, och segerskytt, Emil Dagnäs.

Vad är det som sägs i paus då?
– Det är egentligen inte så mycket. Att vi måste hitta energin. Friberg höjer rösten lite och ser till att vi vaknar. Vi pratar mycket om Örgryte-matchen och att vi har mycket energi där, och att vi måste försöka hitta den energin. Och det blir mycket bättre i andra. Vi ligger närmare och vinner boll högre upp, vilket gör att vi får mycket kontringar.

MATCHBILDEN FÖRÄNDRADES och efter Emil Dagnäs 2-1-mål kämpade Maif febrilt för att få till kvitteringen, men MAI höll undan och fick till slut fira en sammanfattningsvis lyckad "supervecka" som kommer gå till historien som en av klubbens mer minnesvärda. Det är sannerligen inte varje vecka som en division 2-klubb pressar en av Sveriges historiskt främsta klubbar till en cup-förlängning, får fira ett OS-silver och vinna ett derby mot lokalrivalen.
– Det känns otroligt skönt. Sex poäng mot Motala den här säsongen är riktigt bra. Enligt dem och många andra så var det oväntat, men vi har ju alltid trott på oss själva. De trodde nog att det skulle vara lättare att möta oss. Det är riktigt kul med så mycket folk här på vallen med, till och med en liten klack idag, det är stort och det var bra drag idag, säger matchhjälten Emil Dagnäs.

FRÅN MAIFs SIDA var man såklart inte nöjda med hur derbyt gled ur händerna i andra halvlek.
– Efter 2-1 tappar vi huvudena. Det blir för mycket individuellt, man vill göra grejer själv och vi håller oss inte till de grejer som vi har sagt att vi ska göra för att spela ett bra anfallsspel, säger Martin Axén.


Hörna. Foto: Anton Rimstedt.Maif låg på rejält i första halvlek men MAI lyckades sedan vända matchbilden i andra. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”
MOTALA 2021-9-24 KL. 07:40

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”

"Vi har inte haft nog med intäkter under 2021 i förhållande till de kostnader som vi har".

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare
MJÖLBY 2021-9-16 KL. 07:36

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare

"Det gäller att man aldrig känner sig färdig. Man måste ständigt hitta nya vägar och ibland också ändra riktning".

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september
VADSTENA 2021-9-16 KL. 07:32

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september

Den vanligtvis Stockholmsbaserade duon ställer ut möbler och tavlor.

Fler nyheter