Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-10 KL. 08:39

Stenåldersman på Charlottenborgs slott

Av Carolina Fransson

MOTALA. En stenåldersman finns nu att titta på i Charlottenborgs slott. Det är ett nästan 8000 år gammalt kranium som rekonstruerats.

Stenåldersman på Charlottenborgs slott
Oscar Nilsson har rekonstruerat det som kan vara en av Motalas äldsta människor. Foto: Carolina Fransson

Människokraniet hittades vid en av de stora utgrävningarna i Motala för åtta år sedan. Fynden tyder på att kranierna som hittades var monterade på pålar, och två kranier återfanns med pålarna fortfarande instuckna på fyndplatsen. Att kraniet som nu rekonsturerats varit uppsatt på en påle kan enligt Oscar Nilsson, internationellt erkänd modellmakare, tyda på att mannen hade hög status och kanske hade gjort något hjältedåd. Kulturenheten på Motala kommun gav Oscar uppdraget att rekonstruera mannen, som ska ha levt för cirka 7 700 år sedan.
Charlottenborgs slott har fått pengar från The Barbro Osher Pro Sueca Foundation och Märta Christina och Magnus Vahlqvists stiftelse för rekonstruktionen och möjligheten att visa den i slottet. I ett rum med stenålderstema, som i ordningsställdes förra året, har mannen nu fått en plats.

MED HJÄLP AV DNA, som kunde utvinnas ur kraniet, har det gått att ta reda på mannens hudfärg och hårfärg.
Det har tagit drygt ett år för Oscar att göra rekonstruktionen. Han har arbetat med lera och silikon.
Vid utgrävningen fann man att kraniet hade en spricka efter en läkt skallskada. Under stenåldern var det våldsamt och sprickan i hans kranium tyder på yttre våld.
– Kanske är det därför han också hedrats med att ha placerats på en här pålen efter sin död, säger Oscar.

I UTSTÄLLNINGEN VISAS också ett kranium av en kvinna, som hittades vid samma utgrävning. Oscar har nu börjat arbeta med en rekonstruktion av henne, som kommer att vara på samma vägg som mannen lagom till nästa sommar.
Besökare kan titta på utställningen från det att museet öppnar den 23 juni. Utställningen är sedan permanent.

PÅ STARTSIDAN JUST NU