Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-3-6 KL. 09:35

Så ska unga östgötska konstnärer utvecklas

Av Lotta Hofström

ÖSTERGÖTLAND. Ung Konst Öst är en ny plattform för kreativa personer mellan 13 och 25 år. Här kan ungdomarna mötas, synas, samverka och utvecklas – både på internet och genom fysiska träffar.

Så ska unga östgötska konstnärer utvecklas
Kreativa personer mellan 13 och 25 är målgruppen i en ny satsning på konst och unga signerad en rad aktörer inom konst och kultur i länet. Bilden är tagen på Lunnevads folkhögskola. Foto: Pressbild

Under flera år såg Lena Wiklund, som är konstkonsulent vid Östergötlands museum, att unga östgötska konstnärer saknade möjligheter att utvecklas. Det lilla som funnits för unga, menar hon, har antingen krävt en fet plånbok eller haft säte i någon av länets större städer.
För att råda bot på problemet drog hon igång Ung Konst Öst tillsammans med Östgöta Konstförening, Folkuniversitetet, Linköpings kommuns organisation UngPuls, Passagen Linköpings konsthall, Liljeholmens och Lunnevads folkhögskolor samt Galleri Sander.

– Jag har tidigare inte haft svar när föräldrar frågat vad som finns för deras ungdomar som vill utvecklas – men nu har jag det och det är så underbart, säger Lena Wiklund.

INTERAKTIONEN mellan ungdomarna och mellan ungdomarna och arrangörerna kommer främst att ske på ett Instagramkonto och till viss del på Facebook.
– Det är där de unga finns och Instagram är perfekt då det är ett bildmedium, där man kan visa sina bilder. Många visar redan sina bilder där, säger Lena Wiklund.
Instagramkontot har, berättar hon, vuxit organiskt utan marknadsföring.
– Ungdomar har tipsat varandra och kontot har växt mun mot mun, säger hon.
Sedan i höstas har aktiviteter som workshops, föreläsningar, studiebesök och utställningar arrangerats genom Ung Konst Öst.

– Det kan handla om alltifrån baskunskaperna att teckna, måla eller jobba med grafik, fota och filma. Det det kan också vara lite nyare tekniker som att man jobbar med skulpturworkshop tillsammans, säger hon.

NYLIGEN hölls en workshop i akvarellkroki som blev lyckad. Workshopen var tänkt för 15 personer, men hela 20 ungdomar trängdes för att kunna tillägna sig nya kunskaper om den udda konstformen.
– Jag vet att konstnärer vill dela med sig av sitt sätt och skapa och sin kunskap så nu ordnar vi workshops och möten, säger Lena Wiklund.

Hur Ung Konst Öst ska formas sker med ungdomarnas hjälp; de får vara med och påverka. I längden önskar Lena Wiklund ett ökat samarbete med länets kommuner, studieförbund, gymnasieskolor, gallerier, museer, bibliotek med flera.
– För det krävs mer resurser och det ska vi söka medel för. Vi försöker tänka långsiktigt och vill inte att det här ska vara ett projekt utan en verksamhet, säger hon.

HON berättar att satsningen är förankrad i lagen, närmare bestämt FN:s barnkonvention som blev lag i Sverige 2020.
– Det handlar om barns och ungas rätt att skapa, få del av och göra kultur själva. När det är lag så går den över kommunens förordningar och verksamheter – de måste ta hänsyn till den! Och vi har sett att det inte uppfylls.


Sent hösten 2019 drog satsningen igång. Foto: Pressbild


PÅ STARTSIDAN JUST NU