ÖSTERGÖTLAND 2020-11-11 KL. 18:22

Så säger lokalpolitikerna om USA-valet

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. Efter en utdragen rösträkningsprocess stod det på lördagskvällen till slut klart att Joe Biden blir USA:s 46:e president. Vad tänker våra lokala politiker om det och om den märkliga valrörelse som har varit i USA? Östgötatidningen har pratat med företrädare för olika kommuner och partier.

Så säger lokalpolitikerna om USA-valet
En ny president bredvid en tidigare - Joe Biden och Barack Obama. Foto: Pixabay

Till slut kunde Joe Biden tillgodoräkna sig de elektorsröster som krävdes och utropa sig till segrare över sittande presidenten Donald Trump.

– Det är positivt, helt klart. Och lättad kan man väl säga att jag är att det inte gick åt andra hållet. Jag har väl aldrig varit ett fan av en man som beter sig som Trump. Det är inte statsmannamässigt ett dugg, säger Anders Steen, ordförande för Centerpartiet i Mjölby.

Östgötatidningen pratar med honom dagen efter att Biden har utropats till segrare, vilket är fem dagar efter valdagen i USA.
– Det är bättre att det får ta tid än att det stressas och blir fel. Jag tycker nog att det är helt naturligt att det blir så här ibland.

Under själva valkvällen den 3 november ringde vi upp kommunstyrelsens ordföranden i Boxholm respektive Vadstena kommun, Britt-Marie Johansson (S) och Peter Karlsson (M).
– Jag försöker att följa med och jag kommer nog gläppa lite mellan kanalerna i natt. Det är dags för en ny president. Om jag ska vara ärlig så föredrar jag Biden, sa Britt-Marie Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Boxholm, strax innan valvakan satte igång.

– Jag har varit och köpt frukt här nu, så det blir fruktcocktail och så ska jag faktiskt hålla mig vaken länge och titta, för jag tycker det är väldigt spännande, sa Peter Karlsson, dito i Vadstena, och fortsatte:
–Jag är väldigt neutral. Men jag hoppas att det blir ett valresultat som alla kan följa och leva med i USA.

Kommunstyrelsens ordförande i Vadstena lade dock till:
– Hade jag uttryckt mig på det sättet som Donald Trump gör om andra människor och om media så hade min lilla politiska karriär varit slut snabbt som ögat, sa Peter Karlsson (M) innan han bänkade sig i tv-soffan.

Valet blev jämnare än vad många opinionsinstitut förutspådde och under den utdragna processen under veckan pratade vi också med Sverigedemokraternas ordförande i Mjölby, Runar Öhman.

Han kan inte säga att han föredrar den ena kandidaten framför den andra.
– Nej, det kan jag väl inte säga. Däremot tycker jag att Demokraterna har gått rätt mycket åt vänster den senaste tiden. Det tycker jag är lite märkligt, säger Runar Öhman (SD) och fortsätter:

– Sedan tycker jag att det är väldigt beklagligt att USA har blivit så polariserat som det har blivit. Jag hoppas, oavsett vem som vinner, att den presidenten kan ta de första stegen till att samla nationen.

Ödeshögs kommunalråd Annicki Oscarsson (KD) efterlyser stabilitet.
– Biden ger intrycket av att vara en mer stabil ledare. Vi vill ha ett stabilt USA i världen och då tror jag Biden har större chans att skapa den stabiliteten, säger Annicki Oscarsson.


Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU

ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 16:24

"Jag har träffat större original än jag själv"

Bo berättar västra Östergötlands historia i bok som han skrivit på i 23 år

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:45

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern

"Alla har sina egna karaktärer"

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:38

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk

"Det ska starta upp inom kort"

Sju av tio saknar att kramas
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:28

Sju av tio saknar att kramas

Kvinnor saknar det mer än män

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”
MOTALA 2021-1-20 KL. 20:51

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”

IFK Motalas klubbchef Pär Beckne är frustrerad över situationen.

Fler nyheter